Fysik

Gitterligning

20. april 2022 af HmmmJegVedDetIk - Niveau: C-niveau

I opgaven får man at vide, at en laserstråle sendes vinkelret ind mod et gitter. Laserlysets bølgelængde er 632,8 nm og gitteret har 600 ridser pr. mm. Derfor har jeg udregnet gitterkonstanten til at være 0,0016 mm, da dette er 1/600.

Opgavespørgsmålet angår, hvordan man skal beregne antallet af ordener ved brug af disse informationer, da man ikke kender afbøjningsvinklen?

Dette er formlen, som blev benyttet til tidligere opgaver:

d*sin(θn)=n*λ 


Svar #1
20. april 2022 af HmmmJegVedDetIk

Vent ligemeget fandt svaret ved at benytte en anden formel. (1/600*10^3)/632,8*10^9=2,52 ordener. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2022 af m1kahil

Hvordan udregnede du gitterkonstanten... 

har selv ret meget svært ved det


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2022 af Eksperimentalfysikeren

Din gitterkonstant er ikke helt korrekt. Den bær angives som 0,00167 mm eller 1,67μm

Du har ikke angivet det endelige svar på opgaven. og dine tal er forkerte. Der mangler minusser i eksponenterne.

#2 Gitterkonstanten er afstanden mellem to nabolinier i gitteret. Da der er 600 linier pr mm, er afstanden mellem to naboer 1mm/600= 0,00167mm = 1,67μm. Tallet 600 har tre betydende cifre. Så skal resultatet også have tre betydende cifre. 1,6666... afrundes til 1,67


Svar #4
20. april 2022 af HmmmJegVedDetIk

Ja, du har ret, jeg manglede minusser i eksponenterne. Hvad er det, som du mener med det endelige svar? Jeg skrev 2,52 ordener som svaret. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2022 af Eksperimentalfysikeren

Ordenen er et helt tal.


Skriv et svar til: Gitterligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.