Matematik

Division

24. april 2022 af Siljest - Niveau: B-niveau

Hvordan dividere jeg a,b og c (som er vedhæftet) uden hjælpemidler i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2022 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere måde at stille det op på. Her er én af dem:

7,592 : 3,091 = 2     | 3 går op i 7 2 gange, så første ciffer i kvotienten er 2. Divisoren ganges med 2 og

6,182                      | skrives under dividenden.  Tallet trækkes fra dividenden

___________

1,4100             2,        | Dette tal er mindre end divisoren, så der sættes komma her i kvotienten. 3 går

                       2,4      | 4 gange op i 14

1,2364                       | De 4 er ganget med divisor og der trækkes fra

____________

0,17360                     | 3 går 5 gange op i 17

                      2,45    | Divisor ganges med 5 og der trækkes fra

0,15455

____________

0,01915                   | Osv til man har et passende antal cifre.

Det er lidt svært at se ordentlig ovenfor, men prøv at skrive det på et stykke ternet papir med ét ciffer pr tern.

De nuller, der kommer hver gang, der trækkes fra, stammer fra, at 7,592 kan skrives 7,59200000... Hvis tallet i stedet havde været 7,5921448, ville de cifre, der dukker op nede i beregningerne være 1, 4, 4, 8. Man trækker  hvert trin det næste ciffer ned.

Tallene til højre er faktisk det samme tal, 2,45..., som skrives dér, hvor der blot står 2. Jeg har skrevet dem her som adskilte tal for at gøre metoden mere overskuelig.

Man kan skrive det samme således:

3,091) 7,592(2,45  

Det kalder man for at hænge gardiner op.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2022 af ringstedLC

#0: Hvis du finder det besværligt med decimaltal, så udnyt at:

\begin{align*} \frac{7.592}{3.091} &=\frac{7.592\cdot 1000}{3.091\cdot 1000}= \frac{7592}{3091} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2022 af SuneChr

.SP 250420220123.JPG

Vedhæftet fil:SP 250420220123.JPG

Skriv et svar til: Division

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.