Kemi

redoxreaktioner

28. november 2023 af Clarasorensen - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogen der vil hjælpe med at afstemme denne, og forklare hvordan det gøres: 

NaCl + MnO_4^- + 8H^+ + 5e^-  ligevægtspil Mn^2+ + 4H_2O + NaCl

jeg har prøvet mig frem til dette men er ikke sikker på det er rigtigt

2NaCl + MnO_4^- + 8H^+ + 5e^-  ligevægtspil Mn^2+ + 4H_2O + 2NaCl


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2023 af mathon

\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\;\rightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\qquad \textup{reduktion}\\\\ \textup{Du har ikke noget stof, som oxideres!}


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2023 af mathon

Du synes at blande en halvreaktion med den endelige redoxreaktion og kommer galt af sted.


Svar #3
28. november 2023 af Clarasorensen

vil den så se sådan her ud: 

2NaCl + MnO_4^- + 16H^+ + 10e^-  ligevægtspil 2Mn^2+ + 8H_2O + 2NaCl. 

jeg er ikke særlig god til at afstemme, så tusind tak for hjælp 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2023 af mathon

Måske der menes:

\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{Cl}{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons \;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Cl}_2\,_{\textit{(g)}}

\small \begin{array}{ccccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Mn&&5&2\\ Cl&1&&10&\textup{da }Cl\textup{ \o nskes i et lige antal} \end{}

\small \textbf{afstemning af op- og nedgange:}

\small 2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,Cl{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons 2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,Cl_2\,_{\textit{(g)}}

\small \textbf{afstemning af ladning:}

\small 2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,Cl{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;16\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons 2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,Cl_2\,_{\textit{(g)}}

\small \textbf{afstemning af hydrogen:}

\small \begin{array}{lllll} 2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,Cl{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;16\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons 2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,Cl_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;8\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{}

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Svar #5
28. november 2023 af Clarasorensen

det giver bedre mening, tak. Men skal Na^+ ikke også være i reaktionen da mit stof er NaCl som jeg skal indblande i denne reaktion 

MnO_4^- + 8H^+ + 5e^-  ligevægtspil Mn^2+ + 4H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2023 af mathon

Jo
       i den ene halvreaktion, kan du have den med.


Svar #7
28. november 2023 af Clarasorensen

vent det forstår jeg ikke, er det du har sendt ved svar #4 så den ene halvreaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2023 af mathon

\small \#4\textup{ er redoxreaktionen.}


Svar #9
28. november 2023 af Clarasorensen

men hvordan kan det være reaktionen hvis Na ikke indgår 


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. november 2023 af mathon

\small \begin{array}{lllll} 2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,NaCl\,_{\textit{(aq)}}\;+\;16\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons 2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,Cl_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;10\,Na^+\;+\;8\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{}


Svar #11
28. november 2023 af Clarasorensen

tusind tak


Svar #12
29. november 2023 af Clarasorensen

ved du om denne er afstemt korrekt, ved ikke hvilken der er rigtigt:

1:

KBr + Cl^- → Br + KCl 

2: 

2KBr + Cl^-_2 → Br_2 + 2KCl


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. november 2023 af mathon

                         \small \begin{array}{llllll} 2\,KBr\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cl^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;Br_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;2\,KCl\,_{\textit{(aq)}} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. november 2023 af mathon

rettelse i #13:

Du må have misforstået det med Cl- i #12:

                    \small \small K\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{Br}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{Cl}_2\,_{\textit{(g)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Br}\! _2\,_{\textit{(l)}}\;+\;K\overset{\mathbf{{\color{Blue} -1}}}{\! Cl}\,_{\textit{(aq)}}

\small \begin{array}{ccccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Br&1&&2\\ Cl&&1&2&\textup{da }Cl\textup{ \o nskes i et lige antal} \end{}

                    \small KBr\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cl_2\,_{\textit{(g)}}\;\longrightarrow \;Br_2\, _{\textit{(l)}}\;+\;K\! Cl\,_{\textit{(aq)}}

                        


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. november 2023 af mathon

Tiden udløb

rettelse i #13:

Du må have misforstået det med Cl- i #12:
.

                    \small \small K\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{Br}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{Cl}_2\,_{\textit{(g)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Br}\! _2\,_{\textit{(l)}}\;+\;K\overset{\mathbf{{\color{Blue} -1}}}{\! Cl}\,_{\textit{(aq)}}

\small \begin{array}{ccccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ Br&1&&2\\ Cl&&1&2&\textup{da }Cl\textup{ \o nskes i et lige antal} \end{}

.

                    \small \small 2\,KBr\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cl_2\,_{\textit{(g)}}\;\longrightarrow \;Br_2\, _{\textit{(l)}}\;+\;2\,K\! Cl\,_{\textit{(aq)}}


Skriv et svar til: redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.