Matematik

Kombinatorik

14. december 2023 af Zephyrine - Niveau: C-niveau

Der står i min bog, at der er 328 måder.

Jeg fik 360 måder. Hvordan fik bogen 328 måder? 

Spørgsmål: 

"Find the number of 3-digit even numbers with no repeated digits."


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2023 af Eksperimentalfysikeren

Hvordan gjorde du?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2023 af oppenede

Start fra 100, og afprøv op til 999:
102, 104, 106, 108, 120, 124, 126, 128, 130, 132, 134, 136, 138, 140, 142, 146, 148, 150, 152, 154, 156, 158, 160, 162, 164, 168, 170, 172, 174, 176, 178, 180, 182, 184, 186, 190, 192, 194, 196, 198, 204, 206, 208, 210, 214, 216, 218, 230, 234, 236, 238, 240, 246, 248, 250, 254, 256, 258, 260, 264, 268, 270, 274, 276, 278, 280, 284, 286, 290, 294, 296, 298, 302, 304, 306, 308, 310, 312, 314, 316, 318, 320, 324, 326, 328, 340, 342, 346, 348, 350, 352, 354, 356, 358, 360, 362, 364, 368, 370, 372, 374, 376, 378, 380, 382, 384, 386, 390, 392, 394, 396, 398, 402, 406, 408, 410, 412, 416, 418, 420, 426, 428, 430, 432, 436, 438, 450, 452, 456, 458, 460, 462, 468, 470, 472, 476, 478, 480, 482, 486, 490, 492, 496, 498, 502, 504, 506, 508, 510, 512, 514, 516, 518, 520, 524, 526, 528, 530, 532, 534, 536, 538, 540, 542, 546, 548, 560, 562, 564, 568, 570, 572, 574, 576, 578, 580, 582, 584, 586, 590, 592, 594, 596, 598, 602, 604, 608, 610, 612, 614, 618, 620, 624, 628, 630, 632, 634, 638, 640, 642, 648, 650, 652, 654, 658, 670, 672, 674, 678, 680, 682, 684, 690, 692, 694, 698, 702, 704, 706, 708, 710, 712, 714, 716, 718, 720, 724, 726, 728, 730, 732, 734, 736, 738, 740, 742, 746, 748, 750, 752, 754, 756, 758, 760, 762, 764, 768, 780, 782, 784, 786, 790, 792, 794, 796, 798, 802, 804, 806, 810, 812, 814, 816, 820, 824, 826, 830, 832, 834, 836, 840, 842, 846, 850, 852, 854, 856, 860, 862, 864, 870, 872, 874, 876, 890, 892, 894, 896, 902, 904, 906, 908, 910, 912, 914, 916, 918, 920, 924, 926, 928, 930, 932, 934, 936, 938, 940, 942, 946, 948, 950, 952, 954, 956, 958, 960, 962, 964, 968, 970, 972, 974, 976, 978, 980, 982, 984, 986
Dvs. 328 styk.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2023 af Eksperimentalfysikeren

#2 Hvad vil du gøre, hvis du skal løse opgaven i hånden og det er de firecifrede tal i stedet for de trecifrede tal, der er tale om?

#0 Jeg vil gerne se, hvad du har gjort.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. december 2023 af M2023

#0. For en'erne har du mulighederne: 0, 2, 4, 6 og 8.

For 0 har du, at der er 9 muligheder for hundredne (1-9). For tierne er der 8 muligheder (0-9 minus 0, og det der valgt til tierne). I alt: 9·8 = 72.

For 2, 4, 6 og 8 har du, at der er 8 muligheder for hundredne (1-9 minus, det som er valgt til enerne) og 8 muligheder for tierne (0-9 minus de tal, som er valgt til enerne og hundredne). I alt: 4·8·8 = 256.

I alt: 72 + 256 = 328.

(Se eventuelt: https://math.stackexchange.com/questions/678310/how-many-3-digit-even-numbers-are-thereno-repetition).


Svar #5
14. december 2023 af Zephyrine

Jeg tænkte, at på 1'erne plads kan man have 5 tal (0,2,4,6,8) - som #4 skriver.

Og så kan jeg have 9 muligheder på 10'ernes plads og 8 muligheder på 100'ernes plads. 

Jeg forstår ikke helt det sidste #4 skriver. Jeg prøver lige at tjekke linket ud

Tak for svar!


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2023 af M2023

#5. Problemet er, at 0 ikke kan være første ciffer i et tal med mere end et ciffer.

1 ciffer: 5 muligheder: 0, 2, 4, 6 og 8. (Her tiæller 0 med som første ciffer).

2 cifre: 41 muligheder. 0 sidste ciffer: 9 muligheder (10, 20, 30...90). 2, 4, 6 og 8 sidste ciffer: 8 muligheder for hver: f.eks. 12, 32, 42...92. Samlet: 9 + 4·8 = 41. 

3 cifre: 328 = 8·41.

n cifre: 41·8!/(10-n)!, 1 < n < 11.

Hvis 0 kunne være første ciffer, så ville reglen være 5·9!/(10-n)!, 0 < n < 11.


Skriv et svar til: Kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.