Privatlærer

Bewistat

18. april 2012 af blackbetty (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

jeg har fået følgende opgaver:

 

Jeg er selvstændig og har lavet en reklame samt en aftale med et distributionsselskab der har følgende handelskondition:

"En dækning på mellem 95 % og 100 % er at betragte som en korrekt opfyldelse af distributionsaftalen og kan aldrig danne grundlag for erstatningsansvar"

Efterfølgende bliver der lavet en stikprøve undersøgelse som viser at 897 hustande ud af 965 har modtaget min reklame.

2.1. Beregn et 95 % konfidensinterval for dækningen

2.2. Tyder stikprøven på at distributionsaftalen er opfyldt?

Jeg er dog i tvivl når der er en stikprøveundersøgelse med. Hvilken model skal jeg bruge i Bewistat?


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Brug f.eks. binominalfordelingen. Der laves 965 forsøg. chancen sættes til 0.95 (95%).

P(x ≤ 897)  for  b(965, 0.95)   = 0.0034  =  0.34 %    (som er under 95% kravet)

Dvs. aftalen er ikke overholdt, se dog nederst *

opg. 2.1  Et konfidensinterval på 95%, betyder at vi finder x, når p > 0.05

P(x < s)  for b(965, 0.95)  > 0.05      --->   s ≥ 928

Dvs. en stikprøveværdi på over 928 accepteres.

* Vær opmærksom på, at ikke alle hustande svarer ærligt, hvis folk f.eks. har glemt, om de har fået reklamen. Derfor er stikprøvemetoden meget dårlig, hvis blot 1 ud af 50 mennesker svarer forkert. og stikprøvens sum (897) bør tages med et gran salt! Tallet kunne lige så godt være 950!


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Rettelse: der skulle selvfølgelig stå 905, og ikke  928.


Svar #3
01. maj 2012 af blackbetty (Slettet)

Mange tak. 

 

Et andet spørgsmål som jeg er i tvivl om er:

En tælling af kunder mellem kl. 10-16 hvor det gennemsnitlige antal kunder blev 530 kunder på de 5 første dage. 

Undersøg ved en test på 5 % niveauet om det forventede gennemsnitlige antal kunder på hverdage mellem kl. 10 og 16 er større end 510. 

Skal der her bruges z konfidentintervallet for gennemsnitspopulationen i bewistat eller hvordan?


Brugbart svar (2)

Svar #4
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du kan lave enten z- eller t-test, hvis spredningen af de 5 stikprøverne er kendt.

Hvis stikprøve størrelsen er under 30 bruger man normalt one-sample t-test.

spredningen (standard deviation), skal være opgivet, eller også skal den udregnes af værdierne af de 5 stikprøver.

n=5 , x=M=530, μ=510, df=n-1, s=σ= ?

 


Svar #5
02. maj 2012 af blackbetty (Slettet)

Hmm, tror jeg gør noget forkert......


Svar #6
05. maj 2012 af blackbetty (Slettet)

Hvad er sigma?


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

sigma er spredningen af de 5 stikprøver


Skriv et svar til: Bewistat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.