Dansk
grammatik
09. september 2006 af
Lisa02 (Slettet)
hejsa..
x = subjekt - grundled - HVEM
o = Verb - udsagnsord - AT/JEG
Δ = direkte objekt - genstandsled - ??
□ = inddirekte objekt - hensynsled - ??
De 2 sidste sætninger, hvad skal man sætte foran, for at finde ud af det?
Ligesom i et udsagnsord siger man at eller jeg, og i et grundled HVEM.
Men hvad med de to sidste?
x = subjekt - grundled - HVEM
o = Verb - udsagnsord - AT/JEG
Δ = direkte objekt - genstandsled - ??
□ = inddirekte objekt - hensynsled - ??
De 2 sidste sætninger, hvad skal man sætte foran, for at finde ud af det?
Ligesom i et udsagnsord siger man at eller jeg, og i et grundled HVEM.
Men hvad med de to sidste?
Svar #1
09. september 2006 af AllstarHo (Slettet)
Jeg synes det er nemmere at kalde det direkte objekt eller trekanten for AKKUSATIV objekt, da disse ord altid vil stå i datid.
Ligeledes er det nemmere at kalde indirekte objekt for DATIV objekt, da disse ord også altid vil stå i dativ.
Her er nogle eksempler:
Jeg(x) giver(o) ham(fir.) æblet(tre.).
Generelt og meget banalt plejer man at sige at subjektet er personen der udfører handlingen, verballedet er hvad han gør, trekant er hvad han giver og firkant er hvem han giver "trekanten" til.
Håber det hjalp.
Ligeledes er det nemmere at kalde indirekte objekt for DATIV objekt, da disse ord også altid vil stå i dativ.
Her er nogle eksempler:
Jeg(x) giver(o) ham(fir.) æblet(tre.).
Generelt og meget banalt plejer man at sige at subjektet er personen der udfører handlingen, verballedet er hvad han gør, trekant er hvad han giver og firkant er hvem han giver "trekanten" til.
Håber det hjalp.
Svar #2
09. september 2006 af Lisa02 (Slettet)
så det vil sige, hvis jeg havde denne sætning:
Du er ikke rigtig klog.
Du(x) er(o) ikke rigtig klog(trekant)
Trekanten kan også siges med: HVAD
Firkanten kan også siges med: TIL HVEM/HVAD
Du er ikke rigtig klog.
Du(x) er(o) ikke rigtig klog(trekant)
Trekanten kan også siges med: HVAD
Firkanten kan også siges med: TIL HVEM/HVAD
Svar #3
10. september 2006 af AllstarHo (Slettet)
Nej, ikke rigtig klog vil her være subjektsprædikat eller omsagnsled til grundled. Det ved jeg ikke om i har lært endnu, men subjektsprædikat kommer efter verber(udsagnsord) som være, blive, hedde, synes og anses for. Det bliver skrevet som en bolle med et kryds i.
Ellers er kryds og bolle sat rigtigt i sætningen.
Ellers er kryds og bolle sat rigtigt i sætningen.
Skriv et svar til: grammatik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
