Dansk

Hej

23. januar 2010 af maja2009 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej.

jeg vil lige spørge om nogle fornyligt har læst nogle spændende bøger, som de vil anbefale?

jeg er en bogorm, og jeg elsker at læse. Jeg har læst en masse bøger, men skal begynde på en ny bog.

Har I nogle ideer? Nogle bøger som I personligt synes der er enorm spændende? Nogle bøger som har hjulpet jer sprogeligt og forandret jeres ordforåd?

Som udgangspunkt læser jeg helst kærlighedsromaner, da jeg bedst kan lide dem og da jeg kan læse dem på utrolig kort tid. MEN, kan sagtens læse alt mulig andet også uden problemer.

hvad anbefalder i ?  

på forhånd tak.

mvh.


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Jeg læste Twilight-serien igennem på to uger på engelsk, den var ganske god, en smule for piget for min smag dog, og sproget en smule simpelt, men når det nu er engelsk, gør det nok ikke alle noget, at det ikke er vanvittig kompliceret. Hvis du har hang til kærlighedsromaner, er serien et glimrende valg. Læs den dog på engelsk, den danske oversættelse skulle eftersigende være grusom og fyldt med fejl (har aldrig selv kigget)..

Men hvis du skal over i bøger, der er oversat til flot dansk, skal du over i en helt anden genre. Igennem det sidste år har Parfumen af Patrick Süskind, Umberto Ecos Rosens Navn og Don Juans Hemmelige Dagbog af Douglas Carlton Abrams imponeret mig. Hvor de to første er filosofiske unikaer og nyklassikere i litteraturhistorien (og dermed noget man skal have læst, hvis man vil kunne kalde sig bibliofil), er den sidste mere eller mindre en klichehistorie, der dog er skrevet umådelig flot.

Serien Imprimatur secretum, veritas mysterium. Unicum … af Rita Monaldi og Francesco Sorti, der endnu er under udarbejdselse og hvoraf kun første bind Imprimatur er udkommet på dansk ser også ud til at være en ganske glimrende romanserie. Da jeg ikke kan italiensk, har jeg kun læst første bind i serien, men det var helt sikkert en fantastisk bog, og jeg glæder mig enormt til næste værk, bliver udgivet. Den minder dog enormt meget om Ecos bog, begge er de meget historiske, fyldt med latinske citater og er tunge at læse, hvis man ikke synes, at det er spændende! Til gengæld sluger man det hele lynhurtigt, hvis det interesserer en. Det er i øvrigt den samme oversætter, der har oversat henholdsvis Rosens Navn og Imprimatur, hvilket nok forklarer det fine sprog + det faktum, at de gode italienske bøger indeholder en sprogrigdom uden lige.

Du burde dog nok over i et par danske romaner, hvis du vil se, hvordan der virkelig kan leges med sproget. Jeg må dog desværre sige, at det er de færreste danske bøger, jeg synes, gør det. Jeg er ikke imponeret af nyere dansk litteratur, og det er begrænset, hvor mange ældre danske romaner, jeg har læst - specielt kærlighedsromaner.

Tom Kristensens Hærværk har dog et enormt flot sprog i sin ekspressionistiske stil, der elegant fortæller en tragisk historie. En anden gammel dansk bog, der er værd at nævne, er Johannes V. Jensens Kongens Fald. Det er nok de allerbedste romaner, der nogensinde er skrevet i dansk litteratur - om end nogle nok ville sige, at det afhænger af læseren. Sidstnævnte kan dog godt være lidt "tør" for en moderne læser, vil jeg tro.


Brugbart svar (2)

Svar #2
23. januar 2010 af bøøh (Slettet)

Jeg synes, at The Kite Runner (Drageløberen) af Khaled Hosseini er meget god.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2010 af Freeclimber (Slettet)

Mozart and the whale. Tror ikke den er udgivet på dansk, men filmen der er bygget over bogen hedder Crazy in love (og Mozart and the whale på engelsk).


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. januar 2010 af zalsaraf (Slettet)

Jeg kan anbefale "p.s. jeg elsker dig" af Cecelia Ahern. Den er virkelig god.
Og så er der selvfølgelig også Twilight- saga'en hvilket er de bedste bøger inden for kategorien kærlighedsroman.


Skriv et svar til: Hej

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.