Samfundsfag

menneskerettigheder hjælp.

08. maj 2014 af HomeWorkk (Slettet) - Niveau: C-niveau

HEJ

nogen der kan hjælpe mig med at besvare de to opgaver, som jeg har svært ved.

- Kan man karakterisere menneskerettighederne ideologisk? + begrundelse

Hvad betyder det, at menneskerettighederne ikke er juridisk bindende, og hvorfor er det  internationale organisationer som FN, Europarådet og NGOer som Amnesty International, der varetager menneskerettighederne og ikke enkelt-staterne?

mange tak på forhånd :)


Svar #1
08. maj 2014 af HomeWorkk (Slettet)

ER DER SLET IKKE NOGEN DER KAN HJÆLPE?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2014 af 123434

Liberalismen opstod i Vesteuropa en gang i 1700-tallet, som på daværende tidspunkt var styret af enevældige konger, som havde ubegrænset magt over befolkningen. Det var som regel kun adlen og Kongen, der måtte eje jord. Der var ingen frihed til at ytre sig eller skrive, som man ville. Det enkelte menneske var underlagt magthaverne, og havde begrænset indflydelse over sit liv. 

Som oprør mod Kongen og adlens store magt opstod liberalismen. Liber betyder frihed på latin. Målet med liberalisme er, at borgerne skal have mest mulig frihed. Statens rolle er at sikre borgernes frihed, og ikke begrænse den.

Personlighed frihed går ud på, at det enkelte individ har retten til at tale, skrive, tænke, tro som han eller hun vil. Forsamlingsfrihed, religionsfrihed, ytringsfrihed, trykkefrihed osv. er alle liberale frihedsrettigheder, som vi i Danmark har fået via grundloven.

FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder, der trådte i kraft i 1973, er baseret på liberalistiske frihedsrettigheder. Konventionen forpligter parterne til at respektere individers borgerlige og politiske rettigheder fx. retten til liv, religionsfrihed, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, valgret, retssikkerhed og lighed for loven


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2014 af 123434

"Internationalt – på tværs af landegrænser – kan man ikke lave lovgivning om menneskerettigheder, da der ikke findes en styringsmekanisme i det internationale system, som har lovgivende, udøvende og dømmendemagt. FN’s ovennævnte Verdenserklæring fra 1948 er således netop blot en erklæring, dvs. at der kun er tale om en moralsk henstilling til verdens stater – en erklæring er ikke juridisk bindende for staterne. Angående udvalgte dele af de mange menneskerettighedskrav er man flere gange gået videre, idet en række stater har tilsluttet sig konventioner om de pågældende krav (fx FN’s Konvention om Barnets Rettigheder fra 1989). En konvention er juridisk bindende for de stater, som tilslutter sig den, og statens ledere kan stilles for en domstol, hvis de ikke overholder den. Den mest kendte domstol i international sammenhæng er Den Internationale Domstol, der er placeret i Haag i Holland. Den tager sig af sager, hvor stater ikke har overholdt internationale ”love”, men en retssag kan kun gå i gang, hvis den eller de pågældende stater selv accepterer at deltage i retssagen – hvilket må siges at være en afgørende svaghed ved en domstol."

http://gymportalen.dk/luksamfundetop/17137


Skriv et svar til: menneskerettigheder hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.