15 myter om alkohol

Til diverse fester og andre arrangementer hvor der drikkes, bliver der slynget ret mange myter om alkohol rundt i luften. Hvordan drikker man uden at blive fuld? Hvordan undgår man tømmermænd? Hvilke ting er dårlige at blande? Det er typisk nogle af de spørgsmål, hvor der er mange meninger. Og mange myter! Vi har fundet frem til 15 myter om alkohol, som du skal være opmærksom på inden næste gymnasiefest!

Foto: Markus W. Lambrecht, Dreamstime.com.

Myte 1: Kvinder bliver lettere påvirket af alkohol end mænd.
Det er (som udgangspunkt) rigtigt. Kvinder har en del mindre kropsvæske end mænd og vejer oftest også mindre. Det betyder, at en gennemsnitlig kvinde får en højere alkoholkoncentration i blodet af at drikke en genstand end den gennemsnitlige mand.

Myte 2: Hvis man spiser inden alkoholindtag, bliver man mindre fuld.
Det er både rigtigt og forkert. Et godt måltid inden du tager i byen gør, at alkoholen bliver længere tid i maven, inden den optages i blodet. Det kan hjælpe med at udskyde hvor fuld, du bliver, men det kan ikke stoppe det.

Myte 3: Man får ølmave af at drikke øl.
Det er forkert. Man får mave af at indtage for mange kalorier. Om de ekstra kalorier kommer fra øl, pizza eller noget helt tredje betyder ingenting.

Myte 4: Hvis man ”bare” drikker øl, bliver man mindre fuld.
Det er forkert. Det er udelukkende mængden af alkohol, der afgør hvor fuld, du bliver. Det er altså ligegyldigt, om alkoholen kommer fra øl, vin eller Mokaï.

Myte 5: Man bliver mere fuld af at skifte mellem øl, vin og spiritus.
Det er også forkert. Af samme årsag som ovenstående. Det er udelukkende mængden af alkohol, der bestemmer, hvor fuld du bliver. Om alkoholen er kamufleret af humle, druer eller sukker betyder ikke noget.

Myte 6: Jo mere man drikker, jo mere tolerant bliver man over for alkohol.
Det er forkert. Jo mere du drikker, jo mere skader du din krop. Stor tolerance over for alkohol skal snarere ses som en grund til bekymring end en grund til jubel. Hvis du føler, at du efterhånden kan ”tåle” mere, så er det kroppen, der advarer dig om, at du er ved at blive afhængig af alkoholen.

Myte 7: Hvis man blander spiritus og energidrik, bliver man mere fuld.
Det er forkert. Koffein har ingen betydning for hvor fuld, du bliver, eller hvor hurtigt alkohol optages i blodet. Til gengæld gør energidrik, at du bliver friskere, og det kan gøre, at du måske drikker mere, end du burde – og på den måde bliver mere fuld.

Myte 8: Hvis man drikker en kop kaffe eller tager et bad, bliver man hurtigere ædru.
Det er forkert. Kaffe kan gøre dig mindre træt, men ikke mindre fuld. Og et bad kan kortvarigt gøre dig mere frisk, men ikke mindre fuld. Det eneste, der kan hjælpe dig med at blive mindre fuld, er kroppens naturlige nedbrydningssystem, og tempoet, som det arbejder i, kan du ikke øge.

Myte 9: Hvis man spiser, inden man går i seng, er der mindre chance for tømmermænd.
Det er forkert. Når du spiser efter en druktur, så er alkoholen allerede optaget i blodet. Selv hvis den ikke var, ville det ikke hjælpe på tømmermænd at spise. Kroppen har godt af næringen fra maden, men det har ingen effekt på tømmermænd.

Myte 10: Hvis man kaster op, får man færre tømmermænd.
Det er forkert. Helt konkret forhindrer du, at den mængde alkohol, der stadig er i maven, bliver optaget i blodet, men derudover har det ingen positiv effekt på tømmermænd. Langt, langt det meste, du har drukket i løbet af aftenen er allerede ude i kroppen.

Myte 11: Hvis man har tømmermænd, hjælper det at drikke mere alkohol.
Det er forkert. Reparationsbajeren er en myte, og den hjælper ikke. I bedste fald udskyder den bare det uundgåelige – nemlig en solid hovedpine. Det eneste, der kan kurere tømmermænd, er tid.

Myte 12: Hvis man drikker eller spiser noget med salt i inden man går i seng, så får man færre tømmermænd.
Det kan være en god idé at spise, hvis du er sulten. Men det er yderst sjældent at kroppen mangler salt, så derfor behøver du ikke at indtage ekstra meget salt. Det er dog en god idé at spise og drikke morgenen efter, hvor man typisk har lavt blodsukker og er dehydreret.

Myte 13: Alkohol dræber hjerneceller
Nej, det gør det rent faktisk ikke. Til gengæld tyder forskning på, at alkohol hæmmer dannelsen af nye hjerneceller.

Myte 14: Du forbrænder én genstand i timen
Formentlig ikke. Alkoholforbrænding afhænger af mange ting. Din vægt, fedtprocent, muskelmasse, genetik og alt muligt andet. Ganske få vil kunne forbrænde én genstand i timen. For de fleste tager det nærmere op mod to timer.

Myte 15: Det hjælper at være fysisk aktiv når du har tømmermænd
Nej, det gør det ikke. Kroppen og især leveren er allerede på overarbejde, så det bedste du kan gøre er at slappe af og lade kroppen arbejde i fred og ro.

Det kan være, at din erfaring siger noget helt andet end det, der står her. Videnskaben kender ikke nødvendigvis din krop lige så godt som dig selv. Det kan være du har det helt anderledes.