Står du og mangler et gratis tegneprogram til Mac eller PC, så giver vi dig her en liste over de bedste. Uanset om du leder efter et 3D-tegneprogram, et almindeligt tegneprogram, et billedbehandlingsprogram eller kombinationer af alle tre, så kan du finde dem her:

Foto: Juan Jose Tugores Gasper, Dreamstime.com.

Gimp
Gimp er ikke et decideret tegneprogram, men det kan det sagtens bruges som alligevel. Gimp har nemlig mange funktioner, og det er bedst kendt som værende et gratis alternativ til det mere populære og dyre billedbehandlingsprogram Photoshop. Har du ikke råd til eksempelvis Photoshop, er Gimp et glimrende alternativ. Det er dog ret avanceret, hvis man er nybegynder, men der findes tusindvis af tutorials på YouTube, som kan få dig i gang.

SketchUp Make
Google SketchUp er et gratis 3D-tegneprogram til bl.a. huse, møbler, figurer og alt muligt andet. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan udforme af kreative modeller. Og mængden af hjælpemateriale på YouTube er enorm, så selv hvis du er nybegynder, kan du let komme i gang.

Paint.net
Paint.net er en mere avanceret udgave af det gode gamle Paint, som vi alle kender fra en almindelig Windows computer. I programmet kan du bl.a. fjerne baggrunden på et billede, fjerne røde øjne og arbejde i flere lag på en gang, som du også kan i eksempelvis PhotoShop. Derudover kan du selvfølgelig også bare tegne og male. Programmet er dog kun tilgængeligt til Windows.

MyPaint
MyPaint er også en mere avanceret udgave af Paint. Til forskel fra Paint.net er MyPaint dog i langt højere grad et decideret tegneprogram. Du kan tegne, så det rent faktisk ligner, at du har tegnet med en rigtig blyant, tusch eller pensel. På deres hjemmeside har de nogle ret flotte eksempler på, hvor avancerede tegninger man kan lave.

Inkscape
Inkscape er et gratis alternativ til dig, som gerne vil lege med vektor-grafik. Af kendte programmer minder det mest om Adobe Illustrator og er derfor ikke et billedbehandlingsprogram eller tegneprogram i klassisk forstand. Programmet kan bruges til at lave eksempelvis logoer, figurer og lignende fra bunden. Vel at mærke i 2D. De fleste logoer til apps, firmaer osv. er lavet i vektor-programmer, der minder om Inkscape.

ChemSketch
ChemSketch er for dig, der er glad for kemi. I dette program kan du fremstille og tegne alle de kemiske figurer, du har brug for. Alt fra kemiske forbindelser til kemiske opstillinger med koniske kolber, tragter og den slags kan konstrueres i dette program, så dine kemiopgaver til enhver tid vil se ordentlige og professionelle ud.

Nogle af programmerne kan hentes på dansk, men hvis du er nybegynder og har tænkt dig at følge tutorials på YouTube, så kan det anbefales at installere programmerne på engelsk, da videoerne sjældent vil være på dansk.