Kenya 2014: Når mennesker bliver dræbt for at være sig selv

Foto: Jeppe Carlsen

”Hæng dem!”... Sådan står det skrevet på forsiden af en avis i et afrikansk land, hvor en helt bestemt gruppe mennesker altid skal kigge sig over skulderen, når de færdes blandt deres medborgere. De er nemlig forfulgt. Forfulgt med knipler, knive og knytnæveslag af deres medmenneskers rasende uvidenhed. De forfulgte er hverken mordere, voldtægtsmænd eller andre kriminelle. Eller jo – der er vel egentlig tale om kriminelle. For ifølge paragraf 162 i den kenyanske straffelov er det en lovovertrædelse med en strafferamme på op til 14 års fængsel at være homoseksuel. At være sig selv.

Danske gymnasieelever går sammen

Den 5. november er det tid til dagsværksdagen rundt omkring på de danske gymnasier – en årligt tilbagevendende dag, hvor gymnasieelever over hele landet dedikerer deres tid og penge til et godt formål.

Projektet er tilrettelagt af Operation Dagsværk og Sex & Samfund, og i år samles der ind til homoseksuelles rettigheder i Kenya. En truet minoritet i det store østafrikanske land, hvor alle i teorien og ifølge landets forfatning er lige. I praksis er dette dog på ingen måde tilfældet, forklarer Lisbet Dinsen fra Sex & Samfund:

- Homoseksuelle i Kenya bliver diskrimineret, fordi de er homoseksuelle. Læger nægter at behandle dem, universiteter nægter at undervise dem, de bliver udstødt af deres familier, de bliver set ned på af samfundet, og de bliver gjort til kriminelle af straffeloven. Alt dette har medført en selvtægt fra samfundet, der gør, at homoseksuelle bliver udsat for voldsomme overfald og overgreb.

Voldtægt og overfald

I Kenya er over 90 % af befolkningen imod homoseksualitet. Medierne skaber skræmmebilleder og med overskrifter som ”HOMO TERROR: We Name and Shame Top Gays In The City”, er det ikke forbavsende, at homoseksuelle oftere ses som lovløse forbrydere end lovlydige borgere.

Operation Dagsværk har snakket med flere frivillige, der forsøger at ændre både mediernes og folkets opfattelse i Kenya. En af dem er Anthony Olouch, der selv er homoseksuel. Han er executive director i Kenya Gay Trust og går forrest i kampen mod medborgernes og mediernes fordomme og uvidenhed. Som én af få optræder han offentligt som homoseksuel. Han fortæller om sin sikkerhed:

- Der er altid en risiko for, at nogen vil genkende dig på gaden og overfalde dig, fordi du har været på fjernsyn. Det er en risiko, vi som rettighedsforkæmpere må leve med.

Anthony Olouch fortæller også om én af de værste former for hatecrimes, som han oplever i Kenya. Nemlig den, der bliver kaldt Corrective Rape, som oftest går ud over lesbiske piger. I et desperat forsøg på at omvende pigen og kurere hende for den sygdom, som mange i Kenya anser homoseksualitet for at være, arrangeres det – typisk af familien– at pigen skal voldtages af én eller flere mænd. I en blog beskriver en kenyansk pige sine følelser lige inden, hun blev voldtaget:

- Det er mørkt, helt utroligt mørkt. Jeg hørte min far ringe efter nabodrengen, kort tid efter han lukkede mig inde. Jeg ved godt, hvad det betyder; det gør mig bange. Og nu sidder jeg her. I mørket. Nabodrengen er på vej. Jeg har svært ved at finde nogen trøst. Kun tanken om hende, men selv den er mørk nu. Hoveddøren åbner, han er her.

Foto: Jeppe Carlsen

Gymnasieelever kan gøre en forskel lige nu

Operation Dagsværk og Sex & Samfund vil med dagsværksdagen samle penge ind for at hjælpe mennesker, der er blevet udsat for sådanne overgreb og generelt homoseksuelle, der er i fare i Kenya. De vil opbygge nogle såkaldte ’safe spaces’, som er steder, hvor homoseksuelle, der er i problemer, kan bo og leve i sikkerhed. Lisbet Dinsen uddyber:

- I safe spaces kan de bo, få psykologhjælp og hjælp til at tage sig af sig selv, hvis de hverken har job eller uddannelse. Vi vil hjælpe dem i gang med et nyt liv, hvor de kan være sig selv. Mange af dem bliver jo udstødt af deres familier og er derfor helt alene. Og de har virkelig brug for et sted af være.

Udover at oprette fysiske bosteder er målet også at støtte mennesker som Anthony Olouch i hans kamp om at sprede budskabet om lige rettigheder for alle. Tonen i medierne skal ændres, og befolkningens opfattelse rykkes. Lisbet Dinsen indrømmer, at det bliver en lang og sej kamp, men ser netop nu store muligheder for at tage det første skridt og gøre en forskel.

I august 2014 har det kenyanske parti Republican Liberty Party fremsat et lovforslag om at indføre stening til døden som hårdeste straf for homoseksualitet. I nabolandet Uganda har de netop vedtaget en lov om livstidsstraf, og andre afrikanske lande begynder at følge efter. Intet tyder dog på, at det bliver vedtaget i Kenya, men da landet har stor betydning for hele Østafrika, er det vigtigt, hvad der diskuteres her:

- For mange lande i området er Kenya en slags storebror. Landet er en stor politisk og økonomisk spiller, og Kenyas regering står lige nu et sted, hvor de skal finde ud af, om de skal stramme eller lempe lovgivningen. Derfor er der en god mulighed for at gøre en forskel i Kenya. Ved at sætte ind netop nu håber vi på at kunne trække dem og andre østafrikanske lande i den rigtige retning, fortæller Lisbet Dinsen.