Hvilken uddannelse skal jeg vælge?

Stiller du dig selv det spørgsmål for tiden? Udvalget af uddannelser er stort, og hvis du er i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge, så kan det være ret uoverskueligt at finde hoved og hale i det hele. Der er universiteter, erhvervsskoler, højskoler og alle mulige andre institutioner, hvor du kan tage en uddannelse.

Det kan være, du skal nå at søge uddannelse lige om lidt, men det kan også være, at du har et helt sabbatår til at finde ud af det. Vigtigst af alt er dog, at du mærker ordentligt efter og vælger det, du har lyst til. Du skal med andre ord vælge med hjertet. Du kan sagtens spørge andre til råds, men det er vigtigt, at du ikke lader andres forventninger være afgørende for dit valg. Valget af uddannelse er 100% din beslutning. Inden du finder ud af, hvilken uddannelse du skal vælge, er det dog vigtigt, at du stiller dig selv nogle spørgsmål:

Hvad interesserer dig?

For mange er drømmen at finde en uddannelse og et job inden for noget, der interesserer dem. Det kunne være en fodboldfan, der gerne vil være sportskommentator, eller en filmfreak, som gerne vil arbejde på et filmsæt eller som filmanmelder. Hvis du har en stærk interesse for et eller andet specifikt, så prøv at undersøg, om der findes nogle uddannelser, der kan få dig i den retning.

Det kan også være, at du bare ser en interesse som en hobby, som du ikke nødvendigvis vil beskæftige dig med professionelt. Andre interesser kunne være: Natur, kunst, børn, statistik og alt muligt andet. Tænk dig godt om og prøv så at lave en liste med ting, du interesserer dig for, men også ting du absolut ikke interesserer dig for. Det kan være, du ikke er så glad for matematik og sport. Skriv også det ned. På den måde kan du stille og roligt spore dig ind på, hvad du gerne vil – og hvad du i hvert fald ikke vil.

Hvad motiverer dig?

Det er vigtigt at finde ud af, hvad der motiverer dig.

- Bliver du motiveret af at være den, der bestemmer og træffer de svære beslutninger? I så fald skal du måske læse noget med ledelse.

- Bliver du motiveret af at arbejde i grupper? Hvis du gør det, kan det være, du skal finde et job, der er mere projektorienteret.

- Kan du godt lide at være i bevægelse? Så kan det være, du skal være et sted, hvor man ikke ”bare” sidder på et kontor.

- Bliver du motiveret af at lære fra dig og stå foran en forsamling? Så skal du måske være lærer.

Stil dig selv en masse af disse spørgsmål, så du til sidst er helt klar over, hvad der får dig til at præstere bedst. Husk at skrive det ned.

Prøv også at tænke på nogle situationer, som har fået dig til at yde dit bedste eller en situation, hvor du er blevet helt opslugt af at foretage dig noget bestemt. Det kan både være noget i skolen eller i din fritid. Det kan være, du skrev en opgave om et spændende emne, læste om noget interessant i avisen, eller at du synes, det var vildt sjovt at være lærervikar for din lillebrors klasse. Det kan være hvad som helst!

Prøv så at spørge dig selv, hvorfor det var tilfældet, at du blev helt opslugt. Det var formentlig, fordi du var motiveret og synes, det var spændende. Ved at tænke over det på den måde, kan du finde ud af, hvad den helt konkrete motivation var.

Når du er kommet frem til de ting, der motiverer dig, så prøv at sætte dem i relation til nogle forskellige jobs og uddannelser. Se om du kan finde nogle bestemte brancher og arbejdsopgaver, hvor de ting, der motiverer dig, kunne tænkes at være en del af jobbet. 

Hvad er du god til?

Prøv også at lave en liste med ting, du er god til. Det kunne eksempelvis være at skrive, at regne, at holde tale, at arbejde med computer, at bruge hænderne, at arbejde under pres, at organisere og holde styr på ting, at være tålmodig, at snakke med andre mennesker, at drage omsorg. Det kan være alt muligt. Du kommer måske endda frem til nogle ting, som du ikke lige havde tænkt over. Spørg også gerne andre til råds. Det kan være, de har lagt mærke til noget, du ikke selv var klar over, at du er god til. Lav også gerne en liste med ting, du er mindre god til. På den måde kan det også være, at du finder frem til nogle andre ting, som du rent faktisk er god til. Hvis du finder ud af, at du er dårlig til at arbejde i grupper, så betyder det måske omvendt, at du arbejder effektivt alene.

Til sidst har du en liste med ting, der interesserer dig, motiverer dig og som du er god til. Listen kan hjælpe med at gøre dig bevidst om, hvad du leder efter i en tid, hvor mængden af udbudte uddannelser kan virke uoverskuelig. Forhåbentlig kan listen også være med til at finde lige præcis den uddannelse, der passer til dig!