Biologi

Carbonatomer fra økosystem til celle

25. maj 2011 af pernilleege (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder og er ved at læse til eksamen i mundtlig biologi A. Jeg skal holde et oplæg om nogle af de processer, carbonatomer, der er involveret i fra økosystem til celle. Jeg skal i den forbindelse også redegøre for de processer, der er involveret i optagelse af kuldioxid i planter ved fotosyntese og videre transport i fødekæder?

Derudover skal jeg tage udgangspunkt i en artikel, hvor jeg skal undersøge hvordan man bedst muligt kan skaffe mad til en stigende befolkning - herunder vurdere forholdet mellem planteprodukter eller kød som fødekilde. Dermed skal jeg også inddrage enzymer og deres betydning for nedbrydning af organiske stoffer.

Håber nogen kan hjælpe er rimelig lost. Både hvad angår hvilke processer jeg skal fortælle om og det med plante og kødprodukter som fødekilde og også det med enzymer?

Mvh. Pernille


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

Når du kigger på kulstof "fra økosystem til celle" går jeg ud fra at du tænker på kulstof som uorganisk CO2 eksempelvis, og hvordan det i sidste ende finder vej til fx en menneskecelle? Kig på kulstofkredsløbet. Hvordan optages C i planter? Hvad bruger planterne det til? Tænk især på stivelse. Hvad sker der, når mennesker spiser planter? Hvordan forholder det sig med nedbrydningen af cellulose og stivelse i mennesker? Hvor bruger mennesker C? Alt det skal du tænke på.

Mht. løsning af problemet med manglende føde på verdensplan: Kom ind på nettoprimærproduktion og bruttoprimærproduktion. Kvægproduktion er energimæssigt (og dermed fødemæssigt) ikke særlig effektivt, fordi kun ca. 10 % (så vidt jeg husker, har ikke haft økologi i nogle år - men det står sikkert i din bog) af energien i foderet rent faktisk bliver til øget masse hos dyret. Resten går tabt, fordi koen bruger energi til meget andet end bare at vokse (nemlig til at holde sig selv i live i første omgang!).

Enzymers direkte rolle i puslespillet omkring verdens fødevareforsyninger har jeg lidt svært ved at se, nogen der kan hjælpe her?


Skriv et svar til: Carbonatomer fra økosystem til celle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.