Matematik

kvartilsæt - åh nej..

13. juni 2011 af Marts14 (Slettet)

Jeg har fået til opgave at gøre rede for bestemmelse af kvartilsættet, både for et ikke-grupperet (ugrupperet) og et grupperet observationssæt.

Jeg er her kommet i tvivl om hvad kvartilsættet betyder i forbindelse med observationerne. Jeg kan huske at det er noget med at det nedre kvartil er lig med 25%.. Er det rigtigt? og er der en eller anden, der lidt mere præcist kan forklare mig betydning?

Til sidst kan jeg ikke gennemskue om der er den store forskel på kvartilsættet for et ugrupperet og et grupperet observationssæt.

Håber i kan hjælpe!

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2011 af S3NN3P (Slettet)

Kvartilerne benyttes indenfor statistik til at beskrive et datasæt. Kvartilerne er de observationer, som - når datasættet er sorteret - deler sættet i fire lige store mængder:

Første kvartil eller nedre kvartil er den mindste observation, hvor alle de observationer der er mindre end den, udgør mindst en fjerededel af alle observationerne.
Anden kvartil eller medianen er den mindste observation, hvor alle de observationer der er mindre end den, udgør mindst en 50% af alle observationerne.
Tredje kvartil eller øvre kvartil er den mindste observation, hvor alle de observationer der er mindre end den, udgør mindst 75% af alle observationerne.


Kvartilsæt er således en sæt kvartiler

Håber det kan hjælpe :)


Svar #2
13. juni 2011 af Marts14 (Slettet)

Det kunne det - Tak :D


Skriv et svar til: kvartilsæt - åh nej..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.