Erhvervsret

hjælp til opgave

16. september 2011 af Jeame (Slettet) - Niveau: C-niveau

Argents månedsbrev indeholder altid en brevkasse, hvori Argents medarbejdere besvarer indkom-ne spørgsmål fra læserne. Følgende brev er kommet fra en læser:
 

Kære Brevkasse!
Min søn på 16 år har i et års tid haft et job som servicemedarbejder i vores lokale supermarked og tjener ca. kr. 1.500 pr. måned. Han har længe ønsket sig en bærbar PC til brug for sit skolearbejde og til at spille computerspil på. Nu har det vist sig, at han uden mit vidende har købt en PC på kredit hos en lokal elektronikforhandler. Han har af sin løn betalt kr. 1.999 kontant til forhandleren og har underskrevet en købekontrakt, hvorefter han herudover skal betale kr. 469 pr. mdr. i et år. Jeg blev først bekendt med aftalen, da han forleden fortvivlet betroede mig, at PC’en var blevet ødelagt, da der var væltet ½ l. cola ned over den, mens han spillede World of Warcraft med nogle venner. Jeg rettede straks henvendelse til forhandleren og ville tilbagelevere PC’en og have min søns penge retur, da jeg jo som hans værge ikke har givet tilladelse til aftalen. Forhandleren var dog helt afvisende og sagde, at aftalen var bindende, og at der ikke var fortrydelsesret, hvorfor min søn er forpligtet til at betale alle afdragene. Jeg er meget vred og fortørnet over situationen! Kan det virkelig passe, at en dreng på 16 år er bundet af en aftale til så mange penge, eller hvad siger reglerne om det? Jeg håber, at I kan hjælpe mig!
Med venlig hilsen ”Den fortørnede mor” fra Vanløse
 

3.1 Til brug for brevkassen i den næste udgave af månedsbrevet bedes du udarbejde et svar til læseren, hvori du redegør for reglerne og retsstillingen i den opståede situation.
 

Her er mit bedste bud på et svar men har lidt brug for en hjælpende hånd.... :-S

Kære den fortørnede mor fra Vanløse.
Som hovedregel er alle aftaler der indgås af en umyndig ugyldige. Dvs. at efter værgemålslovens paragraf 1 stk. 2 kan man som umyndig hverken forpligte sig ved retshandler eller råde over sin formue med mindre andet er bestemt.
Men en undtagelse til paragraffen nævnt oven for er, værgemålslovens paragraf 42. som hedder selverhvervelsesreglen. Den fastslår at de penge den umyndige har tjent ved eget arbejde må han selv råde over. Det betyder at din søn i princippet er i sin gode ret til at købe denne computer.
 

Den næste del af dette problem går på retsvirkningen af umyndigheden. Altså hvorvidt du/din søn kan fratræde handlen.  Som hovedregel gælder der at den umyndige når som helst kan fratræde en aftale. Men undtagelsen til denne regel er værgemålslovens paragraf 44 stk. 3 der fortæller, at så længe den umyndige opfylder en aftale om personligt arbejde kan den anden part ikke fratræde aftalen. Altså forhandleren af denne computer kan ikke fratræde handlen. Der er på baggrund heraf umiddelbart indgået en gyldig aftale.
 

Men hvad angår afdragene på computeren gælder der følgende:
Efter værgemålslovens paragraf 42 stk 3 medføre denne rådighed over de selverhvervede midler ikke en påtagelse af gældsforpligtigelser. Dette fører os i midlertid tilbage til værgelovens paragraf 44 stk. 2 som siger at vidste 3 mand at han indgik en aftale med en umyndig(ond tro) kan 3 mand altså først træde tilbage efter udløbet af den frist som ved aftalens indgåelse blev fastsat til at indhente godkendelser eller som med rimelighed måtte forudsættes at medgå hertil.
 

er der nogen der kan sige mig om jeg er helt galt i byen med denne opgave og hvad der evt er for meget eller for lidt og hvad der mangles ud over dette..???

 

 

 

 


Skriv et svar til: hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.