Erhvervsret

Købeloven opgave - Hjælp?

13. oktober 2011 af mads.b (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej..

Nu har jeg fået lidt problemer med Jura igen, håber i kan hjælpe.


Ribe Maskinstation A.m.b.a. opstod i 1947. I dag er det en moderne og veldrevet virksomhed med lige vægtning mellem landbrugs- og entreprenørarbejde.

De ansatte i landbrugsafdelingen er også medlemmer og dermed medejere af Ribe Maskinstation A.m.b.a. Fordelene ved at være medlem af Ribe Maskinstation A.m.b.a. er dels en rabat på maskinpriserne, dels at man har mulighed for gennem generalforsamling og bestyrelse at få indflydelse på driften af en virksomhed som har væsentlig betydning for resultatet af markdriften.
Materiellet holdes konstant i tip-top stand, både gennem investeringer i ny teknologi og køb af nye maskiner.

I entreprenørafdelingen sidder uddannede kloakmestre som klarer alt vedrørende kloakering og nedsivning og meget erfarne maskinførere, som kan løse mange forskelligartede entreprenøropgaver.

Henriette Toft er deltidsansat i landbrugsafdelingen i Ribe Maskinstation A.m.b.a. Hun driver sit eget lille landbrug med økologisk hvid hvede ved siden af. Henriette har for nylig købt en brugt så-maskine med rabat af Ribe Maskinstation A.m.b.a., som hun skal bruge i sit landbrug. Desværre har det vist sig, at den ikke fungerer særlig godt, og arbejdet med såningen går hele tiden i stå på grund af maskinen. Henriette synes, det er ret irriterende, men hun ved ikke, om hun kan klage over maskinen, når den nu er købt brugt. Hun ved heller ikke, om hun betragtes som en privat kunde eller en erhvervsdrivende, når hun har købt så-maskinen til sit private landbrug.

1. Hvilken rådgivning vil du give Henriette?

Ribe Maskinstation A.m.b.a. indkøbte i august 2 nye mini-traktorer fra Ålborg Maskinhandel A/S. I standardkontrakten, som var udfærdiget af Ålborg Maskinhandel A/S stod der blandt andet ”frit leveret medio august”. Mini-traktorerne blev transporteret med et uafhængigt fragtfirma og ankom til Ribe Maskinstation A.m.b.a. den 19. august. Her afleverede fragtfirmaet en regning for transporten mellem Ålborg og Ribe. Efter aflæsningen af de 2 mini-traktorer viste det sig, at den ene mini-traktor ikke kunne starte, formentlig en fabrikationsfejl, og den anden mini-traktor havde fået buler under transporten. Ribe Maskinstation A.m.b.a. ringede samme dag til Ålborg Maskinhandel A/S og forlangte erstatning, fordi mini-traktorerne var kommet for sent, og på grund af fejlene på mini-traktorerne. Desuden ville de ikke betale transporten mellem Ålborg og Ribe. Ålborg Maskinstation A/S afviste det hele.

2. I hvilket omfang kan Ribe Maskinstation A.m.b.a. komme igennem med deres krav?

I september købte Ribe Maskinhandel A.m.b.a. en rendegraver fra et firma i München i Tyskland, der hedder DeuMa. Leveringen, der skulle finde sted den 12. september, var aftalt til ”CIP München (Incoterms 2010)”. DeuMa læssede rendegraveren på en åben lad-vogn, de havde hyret til formålet, den 12. september, men på grund af køre- og hviletidsbestemmelser, måtte chaufføren overnatte syd for den dansk/tyske grænse. Næste morgen, da han skulle til at køre på motorvejen igen, opdagede han pludselig en personbil med trailer. Han måtte undvige for at undgå kollision, og rendegraveren faldt af ladvognen og blev total-skadet. Da Ribe Maskinhandel A.m.b.a. hørte om dette, blev de i tvivl om, hvorvidt det var bedst at klage til DeuMa over den forsinkede levering eller den mangelfulde rendegraver eller begge dele. I det hele taget var de i tvivl om, hvordan de skulle forholde sig.
3. Hvilken rådgivning vil du give Ribe Maskinhandel A.m.b.a.?

Ribe Maskinstation A.m.b.a. har 2 kunder, som har vist sig at være særligt vanskelige at få til at betale deres regninger.
Gartneriet Nr. Nebel ApS har ombygget deres gartneri for nylig og fik udført kloak-arbejde m.v. af Ribe Maskinhandel A.m.b.a. for 30.000 kr. Efter at have udsendt adskillige rykkere til gartneriet, som de ikke reagerer på, overvejer Ribe Maskinhandel A.m.b.a. at opkræve beløbet af gartneriets 3 ejere personligt.
Jochumsen Landbrug I/S ejes af Per og Poul Jochumsen. Det er far og søn, der driver et landbrug sammen. De har haft lejet nogle maskiner af Ribe Maskinhandel A.m.b.a., men har ikke fået betalt regningen på 15.000 kr. endnu. Ribe Maskinhandel A.m.b.a. overvejer at opkræve pengene ikke bare af Jochumsen Landbrug I/S, men også af de to ejere personligt.

4. Hvem kan Ribe Maskinhandel A.m.b.a. opkræve penge hos i ovenstående to sager?


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. oktober 2011 af vinh_dk (Slettet)

kom til skolen så vi kan snakke om det Mads ;)

 

mvh

 

Vinh hehehe ;)


Skriv et svar til: Købeloven opgave - Hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.