Tysk

Tysk mundtlig eksamen B-niveau (2.g stx)

14. juni 2012 af Reskesen (Slettet)

Hej, jeg skal trække en tekst den 18. Juni, og op den 19., så jeg ville bare lige sikre mig at jeg har forstået forløbet sådan nogenlunde;
Jeg trækker en tekst A til 24 timers forberedelse, som jeg skal analysere helt igennem, så jeg kan snakke ca. 10 min på tysk, og derefter diskutere i 5-10 min. Derudover trækker jeg en kortere tekst B, den 19., som jeg får 30 min. til at læse igennem og forstå - denne tekst B, skal jeg kun referere på dansk? og evt. og diskutere (med eksaminator (censor)) på dansk?

Derudover er jeg meget dårlig til tysk, og har ikke ordenligt styr på grammatikken, hvilket vil sige, at jeg har svært ved at snakke impulsivt (uforberedt) på tysk. Derfor kunne jeg rigtig godt bruge noget hjælp, men også bare høre; hvor vigtigt er det, at man snakker korrekt tysk på B-niveau? Er det ikke vigtigst, at man bare har et sammenhængende sprog, som er forståeligt? 

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (10)

Svar #1
14. juni 2012 af Gulle17 (Slettet)

Nu har jeg selv rykket tysk op på A niveau, så har ikke prøvet en Tysk B-eksamen, men min lærer snakkede meget om det, så prøver alligevel at skrive lidt guldkorn:

- overordnet set, så bliver der ikke set på grammatikken i samme omfang som en skriftlig eksamen, men mere på om du kan udtrykke dig forståeligt og om du kan have en samtale kørende med læreren. DOG så er der nogle grammatiske regler, som man helst gerne skal have styr på (min lærer lavede en top ti, som jeg prøver at finde, når jeg har skrevet mine guldkorn færdig). 

- Analyse-delen, som du har 24 timer til at forberede, forventer lærer og censor, at der er det grammatisk korrekt. Derfor vil grammatiskefejl i den del trække mere ned, end hvis du lavede en fejl under den efterfølgende samtale. Derfor fik vi af vide, at når du har trukket din tekst, så skriv ned hvad du vil sige, og øv det igennem, til du kan det + tjek det for grammatiske fejl og sådan :)

- Til den efterfølgende samtale om den tekst du har trukket, så prøv at holde sætningerne så simple som muligt, hvis du har svært ved grammatikken. Du får ikke ekstra point, fordi du kan lave en mega lang sætning, men point for at kunne holde samtalen kørende, udtrykke dig ordentligt og at have grammatikken iorden. Derfor så gør det nemt for dig selv ;)

Top ti gode råd fra min lærer:
1. Når man fortæller om én person, ender udsagnsordet i NUTID på:               -t
Når man fortæller om flere personer, ender udsagnsordet i NUTID på:     -en 

2. På tysk ER man VÆRET et sted: ich bin  wir sind \
                                                                       du bist   ihr seid   >   GEWESEN
                                                                       er/sie/es ist   sie sind /
3. ICH MUSS  = det er nødvendigt for mig, at / måtte = skulle
    ICH DARF  = det er mig tilladt, at / gerne måtte

 4. werden = at blive til (udtrykker en proces elller en forandring)
     bleiben = at forblive (udtrykker en forbliven på et sted eller i en tilstand)

5. DERFOR hedder DESHALB eller DESWEGEN 
- dafür = til gengæld / for det /  den

6. (Dengang) DA hedder ALS
DA = WEIL = fordi
WENN = hvis / når

7. SOM / DER: UDELADES ALDRIG PÅ TYSK. Begynder  med d.. oftest 3 bogstaver
Næsten alle former = bestemt artikel

8. HENDES (DERES) / SIN = IHR + endelse -viser ALTID tilbage til et ord i femininum eller flertal
      HANS / SIN = SEIN + endelse -viser ALTID tilbage til et ord i maskulinum eller
      neutrum.

9. DER ER  hedder  ES GIBT
     DER VAR  hedder  ES GAB
     Efter disse udtryk følger en akkusativ "for det, der er". Der skelnes derfor ikke mellem, om
      der er én eller flere!

10. På tysk står UDSAGNSLEDDET TIL SIDST I BISÆTNINGER
HUSK: relative bisætninger: som / der - sætninger er også bisætninger!!

 

Håbe rjeg kunne hjælpe lidt og at det ikke var for indviklet :)


Svar #2
14. juni 2012 af Reskesen (Slettet)

Tusind tak! - Det er rart at vide, at grammatikken ikke er  vigtig endda :) 
Så må jeg bare forberede mig på hvad de kan finde på at spørge om ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2015 af lenepeder (Slettet)

Hej 
Jeg har trukket temaet KRimi 
Og har teksten Pendelverkehr, er der nogen som har haft den i timen, og dermed ligger notater ud, eller bare et resume af teksten 
Skal op imorgen, og ved virklige ikke hvordan jeg skal analysere teksten, please hjælp mig 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2017 af MMLL13

Hej. Jeg ved at det er nogle år siden du skrev dette, men kan du måske fortælle hvordan det gik? Jeg skal nemlig selv op i tysk B eksamen og ved ikke helt hvad jeg skal forvente..


Skriv et svar til: Tysk mundtlig eksamen B-niveau (2.g stx)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.