Kemi

Kemiopgaver 3.15 Kemisk ligevægt

01. september 2012 af Hahare (Slettet) - Niveau: A-niveau

Diiod har en begrænset opløslighed i vand, men en langt større opløslighed i cyklohexan, C6H12.

Vi vil undersøge dette nærmere ved et eksperiment.

Til start fremstilles en mætte opløsning ad diiod i vand. 10,0 mL af denne opløsning titeres med en 0,00200 M Na2S2O3-opløsning, hvorved følgende reaktion forløber:

I2(aq)+ 2 S2O32-(aq) --> 2 I-(aq) + S4O62-(aq)

Ækvivalenspunktet registreres ved hjælp af stivelse som indikator. Ved ækvivalenspunktet er der anvendt 12,7 mL af Na2S2O3-opløsningen.

a) Beregn koncentrationen af diiod i den mættede opløsning.

I en skilletragt hældes nu 100 mL af den mættede diiodopløsning og 10,0 mL cyclohexan. Der ses tydeligt to faser i tragten.

Herefter rystes der grundigt, hvorved diioden fordeler sig mellem de to faser, og efter nogen tid har følgende ligevægt indstillet sig:

I2(aq)  <--> I2(C6H12)

Ligevægtskonstanten, KF, for denne ligevægt kaldes fordelingsforholdet og er udtryk for diiods forskellige opløslighed i de to faser. For at bestemme Ktirerer man nu 50,0 mL af vandfasen med 0,00200 M Na2S2O3. Ved ækvivalenspunktet er der anvendt 8,50 mL af Na2S2O3-opløsningen.

b) Beregn koncentrationen af diiod i vandfasen.

c) Beregn kancentrationen af diiod i cyclohexanfasen. 

d) Beregn KF

 

Nu når vi lige har haft sommerferie har jeg fuldstændig glemt alt om ligevægt er der nogen der kan hjælpe mig med de fire spørgsmål her?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. september 2012 af mathon

a)

                                I2 (aq)   +   2 S2O32- (aq)    --->    2 I- (aq)   +   S4O62- (aq)

 

        titerligning:
                                   (1/2)·(0,010 L) ·c = (0,0127 L)·(0,00200 mol/L)

                                   c = (0,0127/0,005)·(0,00200 mol/L) = 0,00508 M


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. september 2012 af mathon

b)

vandfase

        titerligning:
                                   (1/2)·(0,050 L) ·c = (0,0085 L)·(0,00200 M)

                                   c (aq) = (0,0085/0,025)·(0,00200 M) = 6,8·10-4 M

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. september 2012 af mathon

rettelse til #1 og #2

       titerligning:
                                   (0,010 L) ·c(I2) = (1/2)·(0,0127 L)·(0,00200 mol/L) = 1,2·10-5 mol

                                   c(I2) = (1,2·10-5 mol) / ((0,010 L)) = 0,0012 M

vandfase

        titerligning:
                                   (0,050 L) ·c = (1/2)
·(0,0085 L)·(0,00200 M)

                                   c (aq) = (1/2)·(0,0085/0,050)·(0,00200 M) =0,00017 M


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. september 2012 af mathon

c)

der tilføres skilletragten

                          n(I2) = (0,100 L) · (0,0012 mol/L) = 0,00012 mol

efter henstand forefindes i vandfasen

                          n(I2) (aq) = (0,100 L) · (0,00017 mol/L) = 0,000017 mol

hvorfor der i cyklohexan forefindes

                          n(I2) (cyclohexan) = (0,00012 mol) - (0,000017 mol) = 0,000103 mol
i koncentrationen
                          c(I2) (cyclohexan) = n/V = (0,000103 mol) / (0,010 L) = 0,0103 M

                        

       


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. september 2012 af mathon

d)

             KF = c(I2) (cyclohexan) / c(I2) (aq)  = (0,0103 M) / (0,00017 M) = 60,6


Svar #6
02. september 2012 af Hahare (Slettet)

Tak for hjælpen :D

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2015 af lektier112 (Slettet)

Hej, jeg sidder med den samme opgave, og jeg kan simpelthen ikke se, hvordan opgave a løses.. Hvad er titerligning? Jeg kan ikke finde noget om det i mine kemibøger


Skriv et svar til: Kemiopgaver 3.15 Kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.