Fysik

Varmeenergi, Fysik C

24. september 2005 af Fjolset (Slettet)
Hvad sker der med temperaturen af 1 kg is, der fra begyndelsen har temperaturen -50 C, i takt med, at man tilfører energi. Besvar ud fra grafen følgende spørgsmål. (Grafen er den der typiske graf hvor man kan se hvormeget vands temperatur stiger i takt med man tilfører energi (is, vand, damp), alle skulle gerne kende den tror jeg).

a. Hvormeget energi bruges der på at opvarme isen fra -50 C til smeltepunktet.

Ikke sikker her, skal man ikke bruge vands specifikke smeltevarme? Men den har ikke noget med temperatur at gøre, derfor en smule forvirret.

b. Bestem på grundlag heraf isens varmefylde og sammenlign med tabelværdien.

Her forstår jeg ikke hvordan jeg finder isens varmefylde, tror det har noget at gøre med hvormeget energi den frigiver pr. grad den går op. Men ved ikke hvordan jeg regner det ud.

C. Hvor meget energi bruges der på at smelte isen.

Der skal jeg kunne finde ud af b for at lave den her. Ellers så er det delta_E= m * c * delta_T

d. Bestem en værdi for isens smeltevarme.

Total lost her.

e. Bestem en værdi for vands fordampningsvarme.

Igen ikke med her.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2005 af Therackoo (Slettet)

Isens specifikke smeltevarme er 334,4 kj/kg

Dvs. der bliver brugt 334,4 kilojoule for at ændre isen 1 grad.

Prøv selv at komme med et forslag til opgaverne...

:D
Therackoo

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2005 af DMUS (Slettet)

Altså du bruger Q = c*m*dt når der er tale om temperatur ændring, og smeltevarme og fordampningsvarme (Q= m*Ls) (Q=m*Lf) - "mener jeg de bliver kaldt", når der er tale om faseovergang..

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2005 af Therackoo (Slettet)

Q=m*c*dT
Q=1000g*(4,18 j/g*C)*(50C-0C)
Q=209000j

er mit bud...?

Jeg har ikke haft om termisk energi (varmeenergi) endnu, så jeg er ikke sikker....

:D
Therackoo

Svar #4
24. september 2005 af Fjolset (Slettet)

Ja hvorfor tænkte jeg ikke på det før! Tak Therackoo. Og i 2'eren dividerer man bare med 50, ikke så kompliceret som jeg troede.

Skriv et svar til: Varmeenergi, Fysik C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.