Kemi

Fremstilling af Ethanol

12. januar 2006 af SirBille (Slettet)
Hej.

Så er der tid til lidt nørdning udenfor skolen :-)

Jeg sidder her og tænker lidt på fremstilling af Ethanol.

Hvis man gør det via gæring er det vel næsten umuligt at få procenterne over 10-12% ikke?

Men der må vel være andre muligheder, som kan laves i mit eget lille hjemme laboratorium - mit køkken :-)

Lad være med at lyve, i har jo prøvet det..

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Ethanol fremstilling vha gæring giver maks. 14% ethanol, og man er derfor nødsgate til at destillere sig til et renere produkt. Men man skal passe på at der ikke er methanol i blandingen som er ret svær at skille fra vha destillation. Methanol dannes også under gæringen, dog normalt i ret små mængder. Men hvis temp, pH, additiver osv. ikke er optimal, kan man faktisk få store koncentrationer af methanol.


Der findes selvfølgelig masser af andre måder at fremstille det på rent kemisk, men de vil ikke være egnet til køkkenbordet.

Iøvrigt er hjemmebrænderi forbudt i DK.

Svar #2
12. januar 2006 af SirBille (Slettet)

Fuck! er det det!

Nå, så er det jo godt det bare er til rent kemisk viden...

hmm... Så destillation er ikke egnet, hvordan gør man så når man fx. laver sprut derhjemme?

Er du sikker på at det er ulovligt, man må da godt lave fx. øl ikke? Er der en speciel procentsats hjemmebrænderi ikke må overskride?

Mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Man må godt fremstille øl og vin. Man må fremstille ethanol ved gæring dvs. til de max. 14% vol, men man må ikke øge styrken/koncentrationen ved destillation som er det man kalder hjemmebrænderi.

Det er klart ulovligt.

Svar #4
12. januar 2006 af SirBille (Slettet)

hmm.. Overdrevet skod for os studerende kemiker :-)

Lyder ellers vold sjovt..

Okay, så lad os se bort fra det med køkkenet, da det er ulovligt..

men hvordan foregår de processer som skal til?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Reduktion af ethylacetat, det giver 2 molekyler ethanol pr. ethylacetat. Reduktionsmiddel kunne være lithium aluminiumhydrid, men det er ikke for ikke-kemikere, da det har let ved at antænde i luft og reagerer voldsomt med vand.

Svar #6
13. januar 2006 af SirBille (Slettet)

ok..

Men de danske spritfabrikker bruger ddestillation ikke? Det lyder da også til at være smartere, hvordan foregår denne proces?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Man varmer op til kogepunktet, og kondensere spritdampene i en svaler. Først skal dampene igennem en kolonne som gør at man kan adskille stoffer som ligge tæt på hinanden i kogepunkt. Men ved destillation kan man ikke få ethanol på mere end 96% (4 %vand), det er en azeotrop blanding. Skal man lave 99.9-100% dvs. vandfri, så må man fjerne vandet enten ad kemisk vej (destillere 96% sprit over Mg-metal som fjerner de sidste mængder vand). Eller man kan fjerne dem ved azeotropisk destillation med cyclohexan. Før i tiden anvendte man benzen, men det er meget gigtigt. Cyclohexan laver en stærkere azeotrop med vand end vand gør med ethanol.

Brugbart svar (1)

Svar #8
13. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Glemte lige at nævne at man kan også fjerne de sidste % vand vha. omvendt osmose. Man trykker 96% sprit igennem membran med så små porer som kun tillader de noget mindre vandmolekylere at passere. Det er dog en ret energikrævende proces.

Svar #9
15. januar 2006 af SirBille (Slettet)

okay.. nice... Tak for svarene :-)

Brugbart svar (1)

Svar #10
05. november 2010 af floppo (Slettet)

jeg har en spørgsmål om ølbrygning, og haaber nogle af jer kan besvarer det. hvordan kan man ændre alkoholsprocenten, altså øge og mindske?

Ik bruge sværre ord, ellers forstår jeg det ikke.

Tak på forhånd :D
 


Skriv et svar til: Fremstilling af Ethanol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.