Fysik

resistens

19. september 2017 af smukkemanden (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens 

jeg bor i silkeborg og går på gymnasiet til dagligt. Jeg har fysik A og vil er stødt ind på to spørgsmål som jeg er gået i stå med håber nogle kan hjælpe de lyder således

Nærlyset på en almindelig personbil leveres ofte af en såkaldt H4-pære med to glødetråde, én til nærlys og én til fjernlys. Pæren er mærket 12V, 60W til fjernlys og 12V, 55W til nærlys. Begge glødetråde tilsluttes 12V forsyningsspænding.

a) Vis, at resistansen for glødetråden til nærlys er ca. 2,6 Ω.

På de fleste biler bruges nærlyset også som kørelys. For at øge pærens levetid reduceres spændingsfaldet over nærlys-glødetråden med ca. 10 %, når nærlyset bruges som kørelys.Der måles en strømstyrke på 4,19A når forsyningsspændingen til nærlys-glødetråden sænkes til 10,8V.

b) Bestem glødetrådens effektforbrug og resistans i denne situation. Forklar, hvorfor resistansen er mindre end når pæren tilsluttes 12V.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2017 af hesch (Slettet)

a) er jo Ohms lov:  U = R * I    og    P = U * I   ( ved jævnspænding ).

b)  Modstanden i tråden er temperaturafhængig og vokser med voksende temperatur:

RT = R0 * (1 + α*(T - T0))


Skriv et svar til: resistens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.