Kemi

eksamenssæt 2003

28. februar 2006 af xyz (Slettet)
Hej. Jeg har lige lavet eksamenssættet fra august 2003, men der er lige nogle ting jeg gerne vil være helt sikker på.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer03/kemi2003-10-2.pdf

i OPG 1:
a) n=3,5g/79,06g/mol
n=0,0443 mol.

b) jeg har brugt idealgasligningen. og da stofmængdeforholdet er 1:1, har jeg bare ganget stofmængden med 3 for de tre gasser der bliver dannet. og jeg har fået
V = 5,50 L.
Men har en veninde der har fået 0,92 L. Jeg ved ikke helt om det her er forkert el rigtigt?

+ hvordan kommenterer jeg hævningseffekten?

c) entropien = 474,1 J/(mol*K)

d) k=6,0*10^-6 bar

Svar #1
28. februar 2006 af xyz (Slettet)

Er der ingen der har tid?

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2006 af TKN (Slettet)

Tror ikke lige, der er nogen, som vil regne alt det efter :S

Men får umiddelbart 3.2 L.
Bruger 24.1L/mol for en idealgas.

Kan ikke huske ret meget af kemi mere, siden jeg ikke har det i år!


Svar #3
28. februar 2006 af xyz (Slettet)

hvorfor bruger du 24,1 L???

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2006 af frodo (Slettet)

a) nej. tjek opskriften efter igen.

b) er forkert pga forkert a), men hvis a) var rigtig, var din b også korrekt.
Og når du ved at voluminet af gasserne er 2,75L hvad siger det så om kagens størrelse bagefter?

c)ja

d) jeg tror du regner den ud ved 25 grader..

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2006 af Kraken (Slettet)

Har også den aflevering for til næste uge.
Er der nogen der har en ide om hvordan luftpåvirkning ødelægger hjortetaksalt?
Kan det have noget at gøre med gasserne i luften, der øger uorden i systemet? Eller er det måkse luftfugtigheden der på en eller anden måde for hjortetaksalt til at dekomponere.

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2006 af frodo (Slettet)

næ, men tænk på ligevægtens forskydning, når partialtrykkene nedsættes.

Hvis du vil helt til bunds i denne opgave bør du i virkeligheden undersøgene partialtrykkene af NH3 CO2 og H2O i atm. luft. Men det er svært at generalisere, da de vil skifte med årstiderne..

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. februar 2006 af Kraken (Slettet)

Hmmm. Så man kan sige, at når posen åbnes vil partialtrykket af gasserne NH3, H20 og CO2 falde hvorved der ifølge Le Chateliers princip sker en forskydning, der øger det samlede antal gasmolekyler for at modvirke trykformindskelsen. Derved omdannes hjortetaksalt til de pågældende gasser...
Men hvordan vil partialtrykket falde, når man åbner en emballage med hjortetaksalt. Er denne emballage ikke netop lufttom, hvorved en åbning af den vil forårsage, at partialtrykket af de omtalte gasser stiger i posen med hjortetaksalt.
Jeg mener også at hjortetaksalt klumper sammen når posen står åben i lang tid...

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2006 af frodo (Slettet)

er ikke just hjortetakssaltskender. Jeg holder mig til kemien i denne opgave..
partialtrykket falder, da volumet forøges noget så kraftigt. voluminet er jo hele atmosfæren..

Svar #9
01. marts 2006 af xyz (Slettet)

Frodo:
Jeg har lige tjekket opskriften igen.
i spm. a) massen må så være alle de ingredienser lagt sammen, men hvad med de 3 æg? skal jeg se bort fra dem og evt. vand?

Svar #10
01. marts 2006 af xyz (Slettet)

Og ja jeg har regnet k ud ved 25 grader, jeg tror jeg er blevet snydt, da oplysningerne i kassen er ved 25...

Svar #11
01. marts 2006 af xyz (Slettet)

nej nej, jeg har læst forkert igen, massen er 1,75 g, da det er en ½ tsk hjortetaksalt.

Skriv et svar til: eksamenssæt 2003

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.