Kemi

Alt der har med kemi at gøre

29. maj 2007 af ParadiSe (Slettet)
Hej alle :=)

Jeg har et problem, med kemi. Jeg kan ikke finde ud af det. Jeg har nogle enkelte spørgsmål som jeg gerne vil have besvaret, så jeg kan komme på den rette vej igen.

1) Hvad er molekyler og hvad er elektroner?

2) Hvad er dobbeltbindinger? Og hvorfor er de der?

3) Mængderegninger - findes der nogle hjemmesider, hvor man kan øve sig på dem?

4) Reaktionskemaer? Hvorfor er det nødvendigt at afstemme en reaktion - sker det ikke automatisk?

5) Hvordan afstemmer man? Når man siger at der skal være lige mange på begge sider, er det fordi at stoffet altså ikke vil fungere hvis det ikke var?

Måske virker det som nogle dumme spørgsmåle men det er nok nogle af de grundlæggende ting jeg gerne vil have styr på.

Jeg takker på forhånden.

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. maj 2007 af Avadur (Slettet)

Hej hej... Det er lige noget i den dur jeg kan finde ud af (yay^^)

1) Elektroner er de yderste partikler der kredser omkring kernen i et almindeligt atom (http://www.mbe.doe.gov/me70/manhattan/images/AtomLabeled.gif) mens molekyler er en sammenslutning af atomer der danner dit molekyle... F.eks vand (H20) der er sammensat af 2 H-atomer og 1 O-atom

2) Dobbeltbindinger opstår når atomer forsøger at danne et molekyle. Når det sker vil de forsøge at opnå 8 (eller 2) elektroner i deres yderste skal.
Disse elektroner i den yderste skal (valens elektroner) afhænger i antal efter hvilket grundstof der er tale om. Eksempel: C (kulstof) har ialt 6 elektroner 2 i den inderste og 4 i den yderste. Derfor da den vil forsøge at opnå 8 elektroner i den yderste skal er den nødt til at 'låne' valenselektroner fra et andet atom. Eks: CO2
O har 6 valens elektroner og mangler derfor 2
C har stadigvæk 4 og mangler derfor 4
O=C=O<--- C dobbeltbinder sig derfor til hvert af O atomerne og låner dem derved sine valenselektroner, og O låner dem samtidigt tilbage. Da der er 2 O'er dobbeltbundet til C'et får C 4 og hvert O 2...

3) http://216.239.59.104/search?q=cache:XGWwkK9-c7wJ:hf.horsens-vuc.dk/r/ff/fysik%2520kemi/Arbejdsark/Opgaver%2520til%2520kemisk%2520m%C3%A6ngdeberegning.doc+M%C3%A6ngdeberegning%2Bopgave&hl=da&ct=clnk&cd=2&gl=dk (? indikerer vist en reaktionspil)


4) Reaktionsskemaer er vigtige i forhold til (Især) Ovenforstående begreb, mængdeberegning. Afstemningen sker aldrig automatisk. Eks: H+0=H20... Den er jo ikke afstemt... Det bringer os videre til punkt 5

5) Når du afstemmer er det for at få den ønskede mængde af stoffet ud. 1 mol H + 1 mol O er IKKE = 1 mol H20. Når du afstemmer er det fordi du ønsker at vide (teoretisk) hvor meget af det ønskede stof der kommer ud af din reaktion, eksempelvis vand. Stoffet går ikke i stykker eller bliver ustabilt hvis der ikke er lige meget på hver side. Der bliver bare ikke den rigtige mængde.
Hvordan afstemmer man? - Som du selv siger, så skal du sørge for at der er lige mange på hver side af pilen. C2H5OH+O2--> CO2+H20
Forbrænding af alkohol... Reaktionen er som du ser ikke afstemt. Du ved fra din venstre side at der er 2 C'er.. <=> C2H50H+O2--> 2CO2+H20
Du tæller ligeledes 6 H'er <=> C2H5OH+O2-->2CO2+3H20
Mens der er 3 O'er på venstre side kan du nu se, at du har 7 på højre side... Da man i kemi er lidt spøjse må man altså ikke bruge halve, så du er nødt til at gange det hele op. <=> C2H5OH+3O2-->2CO2+3H20
Altså, du ganger O2 op, så du får et helt tal i stedet for at have 1½ O2... Du er velkommen til at skrive en besked til mig, hvis der er noget du gerne vil have forklaret igen, eller på en anden måde... Ellers er der sikkert mange andre der kan hjælpe dig her :D

/Ava

Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2007 af kaspx (Slettet)

1) Jeg er helt sikker på der er en definition på dette i din lærebog. Simplificeret sagt er elektroner negativt ladede partikler, der kredser om den positivt ladede kerne (protoner). Et molekyle er en sammensætning af atomer, der er forbundet med kovalente bindinger (dvs. der deles elektronpar).

2) Dobbeltbinding er når der deles to elektronpar mellem to atomer. Ses ofte i organisk kemi.

3) Såvidt jeg husker findes der nogle på www.natlex.dk

4) Det er nødvendigt fordi dette netop ikke sker automatisk :)

5) Som du selv siger, så afstemmer man ved at sikre der er samme antal af hvert atom på begge sider af reaktionspilen.

Brugbart svar (1)

Svar #3
29. maj 2007 af kaspx (Slettet)

Det gik da helt galt med det link...

Brugbart svar (1)

Svar #4
30. maj 2007 af Avadur (Slettet)

UHa av.... Den gjorde ikke pænt... :O

Vi starter lige forfra



http://es.geocities.com/ferman30/hex241.gif
De blå prikker er stadig elektroner


hf.horsens-vuc.dk/r/ff/fysik%20kemi/Arbejdsark/Opgaver%20til%20kemisk%20mængdeberegning.doc

Svar #5
30. maj 2007 af ParadiSe (Slettet)

Tusind tak skal du have, Avadur :D.

Og tak for links Kaspx og ligeledes dig, Avadur. :=)

Jeg er helt med på det nu. Jeg har masser af andre spørgsmål men jeg skriver når jeg har god tid og bedre kan overskue det.

Men nu har jeg da det grundlæggende på plads.

Fortsat god aften

Svar #6
19. juni 2007 af ParadiSe (Slettet)

Hej igen.

Jeg er lidt forvirret over disaccharider, fructose, glucose og galactose..

Er der nogen der kan forklare nærmere om opbygning af disaccharider? Jeg forstår ikke helt det der står i min bog.

Hvordan kan ovenstående relateres til biologi og evt. geografi?


Svar #7
19. juni 2007 af ParadiSe (Slettet)

Et svar inden i morgen vil blive værdsættet.

Skriv et svar til: Alt der har med kemi at gøre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.