Andre fag

psykologi, narcissisme

19. juni 2007 af Chimmi (Slettet)
Hej, hvordan kan den narcissistiske socialkarakter beskrives?

Svar #1
19. juni 2007 af Chimmi (Slettet)

Der står:
den narcissistiske socialkarakter anvendes som betegnelse for det senmoderne menneske som overordnet personlighedsstype. Betegnelsen socialkarakter er det særpræg i adfærd og mentalitet, som deles af alle i hvert fald majoriten af en given kulturs medlemmer. Ved den narcissistiske socialkarakter er der tale om træk, som har rødder i narcisstisk personlighed...

Er der nogen der vil forklare ovenstående tekst lidt bedre forståeligt..

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2007 af Allie (Slettet)

Jeg mener, det her er det samme: http://www.netpsykiater.dk/Htmsgd/Narcissistisk.htm.

Der står bl.a. "Hvis man har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, føler man at man er noget helt specielt. Og at man derfor har krav på at blive behandlet bedre end andre.
Man er meget optaget af rigdom og berømmelse, og man bliver vred, hvis nogen kritiserer en eller står i vejen for ens planer.
Man betragter sig selv som en der naturligt skal være i centrum, og man har svært ved at sætte sig ind i andres situation. Man lægger stor vægt på det ydre, og det er meget vigtigt hvilken titel man har, hvordan man bor, og hvilken bil man kører i.
Man opfører sig grandiost, dvs. at man føler, at man er fantastisk. Bag storhedsfornemmelserne gemmer der sig imidlertid en dyb usikkerhed og tomhedsfølelse. Der er derfor stor risiko for at man får en depression eller kommer ud i et misbrug, hvis man kommer ud for en krise, der sårer ens følelser."

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2007 af Allie (Slettet)

Fandt lige lidt mere i min kliniske ordbog:

narcissismus (Narkissos mandlig græsk sagnskikkelse som blev forelsket i sit eget spejlbillede), narcissisme: selvoptagethed, selvforelskelse; en form for seksuel afvigelse, hvor ophidselsen overvejende eller udelukkende opnås ved synet af, beskæftigen sig med og kærtegnen af egen krop. Personlighedsforstyrrelsen er bl.a. præget af indre usikkerhed, mangelfuld evne til gensidig kontakt, storhedsforestillinger og tendens til at vurdere omgivelserne sort-hvide. Betegnelsen formuleret af Henry Havelock ·Ellis.

narcissistisk personlighedsstruktur: personlighedsforstyrrelse karakteriseret ved selvovervurdering med krav om beundring og særbehandling, optagethed af fantasier om succes, magt og skønhed, tilbøjelighed til udnyttende og manipulerende adfærd, manglende forståelse for andres følelser og behov, og arrogant eller nedladende holdning. Diagnosen er ikke optaget i ·ICD-10's sygdomsklassifikation, men derimod i ·DSM-IV. Se også ·narcissismus.

Skriv et svar til: psykologi, narcissisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.