Samfundsfag

Samfundsfag - EU

01. juni 2004 af erdos (Slettet)
Hey...

Er ved at læse en smule til årsprøve i samfundsfag (A-niveau) og ønkser derfor uddybelse af en række områder indenfor EU-delen.

1) Positiv og negativ integration.

Er den eneste forskel og ideen i disse begreber, at der ved positiv integration indgås aftaler om fælles politik (eksempelvis landbrugsordningerne), og at der ved negativ integration ses afskaffelse af diverse mure, grænser osv.?

2) Nogle, der besidder bogen "Det ny Europa" af Hans Branner og har lyst at diskutere figur 4.3 s. 110? Omhandler prisstyringen i EU's landbrugsordninger, hvis I besidder en anden udgave af bogen. Jeg har 3. udgave, 5. oplag 2000.

3) Nogle, der kan give informationer om, hvordan kommisionen og de andre organer ser ud netop NU, efter at de 10 CØE-lande er trådt ind. Hele historien har jeg styr på, samt hvordan forfatningsudkastet fremstiller, det skal se ud. Men hvordan ser det egentlig ud pt.?

4) Ved kvalificeret flertal i MR er 26 det blokerende mindretal. Skal man virkelig huske på brøken 62/87, når man snakker om denne form for afgørelse? Og menes der med absolut flertal i EP, at ALLE er enige?


Håber Ktulu, Niels, Kaare og alle de andre samf-nørder nu vil folde sig ud...

På forhånd tak!

Mvh Kalle


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. juni 2004 af Niels (Slettet)

Har ikke samfundsfag men jeg er da glad for hvis du syntes jeg er en samfundsfagsnørd.
Har ikke lige så god tid nu og har ingen af dine bøger så jeg kan ikke diskutere figuren med dig.

Vender lige tilbage men indtil videre kan jeg fortælle "absolut flertal" betyder over halvdelen af stemmerne :)

Svar #2
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

Naturligvis... Synes da bare at huske, at du ofte har deltaget i samfundsfaglige tråde - og dette på et pænt fagligt niveau. Men det kan da godt være, at det bare er mig, der husker forkert...

Svar #3
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

Opdaterer....

Brugbart svar (2)

Svar #4
01. juni 2004 af Ktulu (Slettet)

Hej har ikke lige set din tråd før nu.

1) Ja, så vidt jeg ved, handler negativ integration i EU om økonomi. Dvs. handelsfællesskabet og bestræbelserne på at skabe frihandel og modarbejde protektonisme.
Positiv integration handler om fælles politik, dvs. opbyggelsen af den politiske union. Det er iær den 'positive' integration, som EU-modstandere lægger til grund for deres argumentation - med god grund! (:

2)Jeg har bogen, men det er den helt nye udgave fra 2003. Jeg kunne ikke finde figueren, måske er den udeladt... Men hvad er titlen på den?

3) Jeg har ikke beskæftiget mig med EU i lang, og er nok lidt bagud mht. udvidelsen osv.
Men mon ikke de nye lande først kommer ind i de politiske institutioner efter EP-valget den 13.? (jeg er ikke sikker!)

Svar #5
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

Så er han på banen... ;)

1) Vil du uddybe dette: "Det er især den 'positive' integration, som EU-modstandere lægger til grund for deres argumentation - med god grund!"?

2) Titlen er som jeg skriver "Prisstyringen i EU's landbrugsordninger". Den er under afsnittet "EU og den europæiske integrationsproces". Derunder underemnet "EU - formål og struktur". Det hedder garanteret noget andet i den nye bog. Det er i og for sig 2 figurer, der afbilleder et koordinatsystem med tid ud af førsteaksen og pris ud af andenaksen. Det ene koordinatsystem har titlen "afsætning inden for EU" det andet "import fra 3. land".

3) Jeg tror, du har ret (-; Det er også her den 13. maj, at vi går over til kun at have 14 EP-medlemmer ikke? (psst. må man spørge, hvad du stemmer?)

4) Vil du kommentere denne, og muligvis bekræfte Niels' oplysning?

Mange tak...

Brugbart svar (2)

Svar #6
01. juni 2004 af Ktulu (Slettet)

1) Det, som EU-modstanderne oftest lægger til grund for deres modstand, er EU's omdannelse fra et handelsfællesskab til en føderal, politisk union på linje med USA's model. (:Føderal regering, som bl.a. varetager udenrigspolitikken og den overordnede styring af unionen og delstater, som kun har politisk magt over mindre områder som fx undervisning osv.)
Den positive integration betyder jo netop, at EU udvikler sig til en sådan union, hvilket modstanderne er imod, fordi det fjerne de enkelte landes suverænitet, og magten flyttes fra nationalstaterne til Bruxelles fx.
Og jeg siger med god grund, fordi jeg selv er EU-modstander (: - men en person med en smule omløb i hovedet vil da kunne se problemet i, at Danmark bliver en delstat i et føderalt EU. Bl.a. vil vi få meget lidt indflydelse over den politik, som jo automatisk vil indføres i DK. Desuden er det demokratiske underskud i EU heller ikke ligefrem et lokkende aspekt ved EU.

2) Jeg tror ikke den model findes i min udgave. Underemnet "EU-formål og struktur" findes heller ikke. Få fat i denne udgave, for her der bl.a. et helt afsnit, der hedder "Østudvidelsen - problemer og perspektiver."

3) Jeg er ikke sikker, har hørt det var 17, men det var måske det gamle system. Forresten vedrørende DK's ringe indflydelse, sammenlig lige DK's antal medlemmer i EP, og MR hvis du vil, med det samlede antal!
Jeg vil ikke ud med, hvad jeg stemmer på. Men hvis du har samf. på A burde du kunne give et kvalificeret gæt udfra mine indlæg (: (Men behold det for dig selv!)

4) Jeg er heller ikke sikker, som sagt er det lang tid siden, jeg har beskæftiget mig med emnet, men jeg tror brøken er rigtig.

Brugbart svar (2)

Svar #7
01. juni 2004 af Ktulu (Slettet)

Men, så vidt jeg ved er 50 % enighed og derover 'simpelt flertal'.
Absolut er da 100%?

Brugbart svar (2)

Svar #8
01. juni 2004 af Niels (Slettet)

Har lige 10 min så here goes:

3)
Prøv dette link her:
http://europa.eu.int/abc/12lessons/index4_da.htm

Der står lidt om stemmefordelingen og udvidelsen. Det er rigtigt nok de først får efter valget.

4)
Har tjekket det og definitionerne er sådan her:

Simpelt flertal: mindst en over halvdelen af de afgivne stemmer.

Kvalificeret flertal: mindst 2/3 af de afgivne stemmer.

Absolut flertal: flertal blandt alle stemmeberettigede.

Absolut kvalificeret flertal: 2/3 blandt alle de stemmeberettigede

Svar #9
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

1) Ok. Det var virkelig uddybelse! De ting du ellers nævner har jeg styr på, og nu er disse begreber da virkelig fasttømret! Men hvorfor kaldes det negativ og positiv integration tænker på ordvalget... På sammen måde i EU-sammenhæng, hvorfor kaldes det high og low politic?

2) Nedern... Låner den til når vi skal gennemgå EU i 3.g. Det er trods alt kun en årsprøve...

3) Det er 16 nu! Og jeg mener det så skulle blive 14 nu. Og ved et EU-27 skulle det blive 13!

Og ja, jeg har nok gættet, hvad du stemmer... Jeg vil ikke starte en diskussion, men jeg er selv rimelig EU-positiv (ud fra yderst liberale tanker og helligelser til det indre marked - dog kan jeg absolut ikke lide landbrugspolitikken og finder det absurd, at denne ordning ruinerer lande samtidig med, at vi giver dem finansiel støtte... ) Men ak... Konservative Ktulu stemmer .... ej, skal nok lade være! (men hvorfor holde det hemmeligt - det har jeg aldrig set nogen ide i)

4) Det er de overvejelser, du fremstiller i #7 jeg også gjorde mig... Nogle, der kan bekræfte det ene eller det andet?


Svar #10
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

Niels... Lækkert! Men til absolut flertal står der; flertal blandt alle stemmeberettigede... Er det ikke fuldstændig det samme som ved simpelt flertal? Alle i EP er jo stemmeberettigede...?

Brugbart svar (2)

Svar #11
01. juni 2004 af Ktulu (Slettet)

#9:
"hvorfor kaldes det negativ og positiv integration tænker på ordvalget"

- Det er jo bare fagets evige bestræbelse på at putte begreberne ind i kasser. Men det skal vel forstås på den måde, at positiv betyder alt - alt skal integreres, politik, økonomi osv. hvorimod negativ er med forbehold - en begrænset integration.


Jeg mener ikke, at det er relevant her på studieportalen, hvad jeg stemmer. Og jeg gider heller ikke blive puttet i bås herinde, hilket man kunne frygte. Men jeg holder det skam heller ikke hemligt ude i livet. Det er lidt svært, når man sidder i amtsbetyrelse for ungdomsafdelingen af partiet...

Svar #12
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

#11: Til det første. Nu er du sikker på at det er rigtigt ikke? Det står ikke i min lærebog... Men begreberne er kun kort præsenteret.

Til det andet: Jeg går på opdagelse... Sender lige pr. kontaktfunktion, hvad du stemmer. Så kan du skrive om det er rigtig gættet! Det er jo helt spændende....

Svar #13
01. juni 2004 af erdos (Slettet)

Du ønsker så ikke at blive kontaktet (står der)...

Brugbart svar (2)

Svar #14
02. juni 2004 af Niels (Slettet)

Til:
Men til absolut flertal står der; flertal blandt alle stemmeberettigede.
Er det ikke fuldstændig det samme som ved simpelt flertal?

Tænkte nok der ville blive forvirring:)
Du får dem lige igen:

Simpelt flertal: mindst en over halvdelen af de afgivne stemmer.

Kvalificeret flertal: mindst 2/3 af de afgivne stemmer.

Absolut flertal: flertal blandt alle stemmeberettigede.

Absolut kvalificeret flertal: 2/3 blandt alle de stemmeberettigede

Som du ser står der ved simpelt flertal de afgivne stemmer, det betyder jo ikke nødvendigvis alle har stemt, der skal bare være flertal ved dem som har stemt.
Ved absolut flertal står der blandt alle stemmeberettigede, dvs. man skal have over halvdelen af alle de mulige stemmer.

Svar #15
02. juni 2004 af erdos (Slettet)

Naturligvis...! Hvor har du de definitioner fra?

Brugbart svar (2)

Svar #16
02. juni 2004 af Niels (Slettet)

Hvorfra ved jeg letmælk blev introdueret på det danske marked i 1973 :)
Kunne huske dem undtagen den sidste som jeg så slog op i nogle af mine notater. Har en god alround blanding til lidt af hvert - også selvom jeg ikke har samfundsfag.
Du kan sikkert finde dem på nettet - har søgt på google og fandt den her side:
http://www.dr.dk/p1/p1debat/debat.asp?action=showcommentuser&id=2579

Der er de 4 definitioner også.

Svar #17
02. juni 2004 af erdos (Slettet)

Takker...

Nu gav du mig en ting mere til 1973...

Det var ellers året med...:

- Oliekrise
- Jordskredsvalg
- DK's optagelse i EF (eller var det 72?)
- Letmælks introducering

Andre spændende begivenheder i dette fantastiske år?

Brugbart svar (2)

Svar #18
02. juni 2004 af Niels (Slettet)

Du kan da godt få nogle flere:
- vietnam krigen slutter
- Nixon erkender Watergate
- Grækenland bliver republik
- Salvadore Allende styrtes

Svar #19
02. juni 2004 af erdos (Slettet)

Takker...

Grinern nok, hvis man i TP skal besvare spørgsmålet "I hvilket år blev letmælk introduceret på det danske marked?"

Det gjorde den så i 1973...

Svar #20
02. juni 2004 af erdos (Slettet)

Ktulu ---> Vil du lige kigge på #12-#13?


Er der eventuelt nogle, der kunne have lyst til at ridse op, hvordan forløbet var, da venstres 10 teser blev trukket tilbage?

Forrige 1 2 Næste

Der er 39 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.