Kemi

Syrer og baser (pufferopløsning), kemisk ligevægt og titrering

10. januar 2008 af Sai| (Slettet)
Hey,
Jeg sidder her og bakser med et par kemiopgaver. Er der nogen der kan hjælpe. Det er 3 opgaver:

Opgave 1. Syrer og baser
Forestil dig, at du skal fremstille en pufferopløsning, der er 0,150 M både med hensyn til CH3COOH og CH3COO-. Beregn hvor meget CH3COOH og CH3COONa × 3H2O man skal afveje, når man skal fremstille 250 mL af pufferopløsningen. Angiv desuden de
systematiske navne for begge stoffer.

Opgave 2. Kemisk ligevægt
I en lukket beholder ser hydrogeniodid ligevægten ud som følger:
H2(g) + I2(g) <-> 2HI(g)
K = 54.4 (ved 425.4°C)
En ligevægt indeholder 0.01767M HI og 0.00313M I2, og skubbes ud af ligevægt ved at koncentrationen af H2 øges til 0.00600M. Beregn reaktionsdeltagernes oncentrationer når ligevægten har indstillet sig igen.

Opgave 3. Titrering
Citronsyre er med til at give appelsiner og citroner deres friske smag. Vi forkorter formlen til H3Cit. Ved titrering med stærk base, natriumhydroxid, fraspalter citronsyremolekylet alle tre hydroner på en gang. Derfor ser vi kun et ækvivalenspunkt på titreringskurven. Titreringsreaktionen er:
H3Cit (aq) + 3OH- (aq) -> Cit3- (aq) + 3H2O (l)
Ved et forsøg blev 2,0 mL citronsaft fortyndet med lidt vand. Denne opløsning blev titreret med 0,100M NaOH.
Densiteten af citronsaften er 1,0 g/mL.
a. Beregn stofmængdekoncentrationen af citronsyre i citronsaften.
b. Omregn koncentrationen i mol/L til enheden g pr. 100mL citronsaft.

Jeg håber ikke det er for uoverskueligt, eller at der mangler nogle facts.
På forhånd mange tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2008 af mathon

Opgave 1:
M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = (2*12+4*1+2*16)u/molekyle = 60 u/molekyle =
60 g/mol

M(CH3COONa × 3H2O) = M(C2H3O2Na × 3H2O) = (2*12+3*1+2*16+23 + 3*18)u/molekyle = 136 u/molekyle = 136 g/mol, hvoraf M(C2H3O2Na) = 82 g/mol

mængdeberegning:
CH3COOH(aq) --> H^(+)(aq) + CH3COO^(-)(aq), hvoraf kan læses
1mol CH3COOH(aq) ækvivalerer 1mol CH3COO^(-)(aq), dvs. i mængdeforholdet 1:1

n(CH3COOH) = V*c = (250 mL)*(0,150 mmol/mL) = 37,5 mmol = 0,375 mol
n(CH3COONa*3H2O) = n(CH3COOH) = 0,375 mol

afvejningmængder:
m(CH3COOH) = n*M = (0,375 mol)*(60 g/mol) = 22,5 g
m(CH3COONa*3H2O) = n*M = (0,375 mol)*(136 g/mol) = 51 g

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2008 af mathon

opgave 3:
titrering foretages på grundlag af

V1*c1 = k*(V2*c2),
(hvor k findes ud fra reaktionsprocessens støkiometrisk afstemte mængdeforhold)
og 3 af de øvrige 4 variable kendes. Du har kun oplyst 2 af de 3 nødvendige. Der savnes oplysning om hvor mange mL 0,100M NaOH!!!

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2008 af mathon

CH3COOH ethansyre (eddikesyre)
CH3COONa natriumethanat (natriumacetat)

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2012 af HE1234 (Slettet)

Er der nogen, der har fundet ud af, hvordan koncentrationen fra enheden mol/L til enheden g pr. 100 mL saft beregnes? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2012 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#1 fejl i udregningerne

37,5 mmol = 0,0375 mol :)

m(CH3COOH) får derfor en anden værdi

det er ikke for at være "ond" men bare for at andre kan drage nytte af dit svar fremover - som jeg netop har gjort, hvor jeg dog stødte på denne mindre regnefejl/tastefejl

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2013 af mathon

#1
Opgave 1:
M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = (2*12+4*1+2*16)u/molekyle = 60 u/molekyle =
60 g/mol

M(CH3COONa × 3H2O) = M(C2H3O2Na × 3H2O) = (2•12+3•1+2•16+23 + 3•18)u/molekyle = 136 u/molekyle = 136 g/mol, hvoraf M(C2H3O2Na) = 82 g/mol

mængdeberegning:
CH3COOH (aq) --> H+ (aq) + CH3COO- (aq), hvoraf kan læses
1 mol CH3COOH (aq) ækvivalerer 1 mol CH3COO- (aq), dvs. i mængdeforholdet 1:1

n(CH3COOH) = V•c = (250 mL)*(0,150 mmol/mL) = 37,5 mmol = 0,0375 mol
n(CH3COONa*3H2O) = n(CH3COOH) = 0,0375 mol

afvejningmængder:
m(CH3COOH) = n*M = (0,0375 mol)*(60 g/mol) = 2,25 g
m(CH3COONa*3H2O) = n*M = (0,0375 mol)*(136 g/mol) = 5,1 g


Skriv et svar til: Syrer og baser (pufferopløsning), kemisk ligevægt og titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.