Erhvervsret

opgave om købelov?

04. februar 2009 af makaveli_ak_47 (Slettet)

hej alle som kan hjælpe, det haster, skal nemlig aflere 3 opgaver i e-ret, men sidder lidt fast ved den her opgave om e-ret, tænkte på om nogen kunne hjælpe med et fornuftigt svar tak

opgave

Kartoffeldyrker Jensen solgte ved kontrakt af 12. april, 5 tons kartofler til grønthandler Gråe.
På grund af en usædvanlig tør og solrig sommer slog kartoffelhøsten fejl og Jensen kunne derfor ikke opfylde kontrakten.
Gråe hævede kontrakten og foretog dækningskøb , hvorved han konstaterede en betyde¬lig prisdifference (netop pga. den dårlige høst).
Gråe gjorde erstatningskrav gældende over for Jensen, der var indforstået med at hand¬len blev hævet men afviste, at han skulle være erstatningsansvarlig. Han gjorde gæl¬dende, at der var tale om helt uventede leverings¬vanskeligheder.

Hvordan mener I, denne konflikt bør løses og med hvilken begrundelse ?
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg ville give Jensen ret, her er tale om force-majeure, det må stå i kontrakten, at den ikke dækker i sådanne tilfælde. Men jeg kan godt undersøge det nærmere, hvis du vil?


Svar #2
04. februar 2009 af makaveli_ak_47 (Slettet)

ja tak...


Svar #3
04. februar 2009 af makaveli_ak_47 (Slettet)

det vil hjølpe meget, hvis du kunne give mig en løsning...


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nå jeg troede at du sagde tak til oplysningen, jeg jeg skal se om jeg kan finde noget, jeg har 10. udgave af Dansk Privatret, der må står en løsning, men det tager nok et par minutter, hvis du kan vente så længe


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Her er et uddrag af købeloven, som du sikkert kan anvende i det pågældende tilfælde:

Upåregnelighedsbetingelsen: "Det er ikke i sig selv at fritage sælgeren fra ansvar, at han ikke burde have forudset hindringens indtræden. Den omstændighed, som har medført umulighed skal være af helt usædvanlig art (for eksempel krig, borgerlige uroligheder, oversvømmelser mv. red.)".

Jeg vil derfor sige, at sælgeren burde have kunnet forudse en fejlhøst, ogå selvom det var en usædvanlig tør sommer. Der er en spidsfindighed i din opgave, så det må bero på en domstolsvurdering, hvad der kan anses for en ekstraordinær begivenhed, men jeg ville være tilbøjelig til at give køberen ret, efter at have gransket upåregnelighedsbetingelsen, læs selv om den og døm selv.


Svar #6
04. februar 2009 af makaveli_ak_47 (Slettet)

undskyld, jeg tager tiden fra dig, men kan man ikke bruge det som det endelig svar..?


Brugbart svar (2)

Svar #7
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg ved det ikke, jeg er ikke sagfører eller advokat, men det ville jeg selv gøre, da jeg ikke mener, at der her er tale om uventede forhold. En mand, der sælger kartofler må antages at kunne forudse den slags vejrskift også selvom de er ekstreme. det sker jo dog ikke så sjældent at høsten slår fejl på grund af tørke, det er en faktor, man må indkalkulere som sælger, men som sagt, det er mit eget skøn.


Svar #8
04. februar 2009 af makaveli_ak_47 (Slettet)

okay, jeg takker...


Brugbart svar (3)

Svar #9
06. februar 2009 af Roman Garcia

Der er ikke tale om force majeure. Som jeg også skrev i min besked til dig (Makaveli), så kan det diskuteres, men tørke vil som altovervejende hovedregel ikke kunne medføre force majeure. Normalt vil det kun være naturkatastrofer, som medfører ansvarsfrihed som følge af force majeure, mens dårlige vejrforhold ikke fritager for ansvar.
Derfor vil han stadig være bundet af aftalen jf. Købelovens § 24


Svar #10
07. februar 2009 af makaveli_ak_47 (Slettet)

ja det fik jeg også undersøgt nærmere, og fik samme svar, tak for dit svar...


Brugbart svar (2)

Svar #11
10. februar 2009 af Marcus (Slettet)

Er enig i vurderingen i # 9

Tørken skal have karakter af en reel naturkatastrofe før KBL § 24 kan påberåbes jf. Lars Hedegaard Kristensen mfl. i Lærebog i dansk og international køberet s 94.


Brugbart svar (2)

Svar #12
24. marts 2009 af m.h (Slettet)

jeg er også enig


Skriv et svar til: opgave om købelov?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.