Studievalg og videregående studie

IT-natten

23. januar 2007 af Signe_stud.komm. (Slettet)

Da jeg i sidste øjeblik ankommer til den afventende bus fuld af handelsskoleelever, som jeg har fået lov af følge med rundt i IT-natten i Aalborg, har jeg mildest talt ingen anelse om, hvad de kommende fire timers roadtrip i IT-verdenen vil byde på. Jeg sætter mig forventningsfyldt på forreste sæde ved siden af Peter Holst fra Fjerritslev Gymnasium, som er taget hele vejen til Aalborg for at deltage i IT-natten. Som resten af bussen har han stor interesse for IT, som nu skal prøves af ude i IT-natten, hvor vi skal besøge fire forskellige virksomheder i Aalborg, der på forskellig vis arbejder med IT.
Fælles for IT-virksomhederne landet over, som deltager i arrangementet, er, at de har en enorm mangel på arbejdskraft, og med den rivende udvikling, de fleste er i, bliver problemet kun større de kommende år. Derfor åbner de denne aften dørene for elever landet over, hvor de med alt fra foldere, sandwich, sodavand og gratis USB-stik forsøger at indfange og stimulere elevernes interesse for IT. Da jeg kan siges at være alt andet end en nørd inden for det IT-faglige felt, er jeg hoppet med på bussen for at se, hvilket billede arrangementet giver af IT-branchen og ikke mindst, hvad elevernes reaktioner er på de oplevelser, som venter dem.

Autenticitet og oplevelse

Det er fire meget forskellige oplevelser, vi får hos de fire virksomheder Logimatic, WirTek, Nykredit/Koncernudvikling og -IT og Columbus IT. Hos Logimatic agerer to af virksomhedens yngre ansatte rollemodeller for eleverne. De fortæller vidt og bredt om de store muligheder i alle fag inden for IT og ikke mindst de spændende udfordringer i en international virksomhed. Denne kommentar bliver pludselig meget konkret, da en af de mange medarbejdere, som under besøget sidder og arbejder som normalt trods vores tilstedeværelse, modtager et opkald fra udlandet. Hurtigt får han på engelsk bedt kunden om at ringe tilbage, mens de omkringstående elever med nysgerrige blikke kigger mod ham og de andres arbejdsstationer. Jeg fik en oplevelse af virkelig at være dumpet ned i hverdagen for en medarbejder i IT-branchen og lagde mærke til, hvordan en af eleverne pegede på medarbejderen og sagde: ”Se, det er din fremtid”.

Også besøget hos Nykredit/Koncernudvikling og -IT byder på noget af en oplevelse. I en oase lignende hall, hvor dæmpet belysning, store træer, et springvand og musik er med til at sætte stemningen, bliver vi indbudt til at besøge fire baser: En madbase med sandwich og muffins. En designbase, hvor alt inden for iPods og andre Appleprodukter danner udgangspunkt for en snak om design og programmering. En gavebase med et væld af brochurer og gaver. Og en smalltalkbase, hvor høje caféborde indbød til snak. Alle steder står forskellige medarbejdere klar til at tage en snak omkring det at arbejde i IT-branchen. Samtlige elever er rundt ved boderne og falder i snak med medarbejderne, der helt uformelt møder eleverne med interesse og besvarer spørgsmål, står mål med fordomme om IT-folk og derved inviterer eleverne ind i en verden af IT. Efter et besøg hos WirTek, hvor en standard virksomhedspræsentation og en mislykket dialog med eleverne, bedst beskriver oplevelsen, bliver besøget hos Nykredit aftenens højdepunkt.

Stemningen er høj i bussen på vej til fjerde og sidste besøg, en konsulentvirksomhed, der byder på en præsentations-DVD, sandwich og en medarbejders personlige historie om at dumpe ind i branchen lige efter afsluttet handelseksamen for derved senere at måtte indhente det forsømte uddannelse i de sene aftentimer på HD. Besøget hos Columbus IT summerer ”natten” godt op, med deres fokus på, hvor vigtigt det er at tage uddannelsen inden for IT tidligt. For i denne branche uddanner man sig hele livet, da det er et krav at følge med i alle de nye medier, tiltag og systemer. Hjernen skal trænes hos en IT-medarbejder, som en atlet træner sin fysik.

IT-branchen i ord og billeder
IT er i høj grad et fænomen, alle taler om og synes at have en holdning til, hvilket med årene har resulteret i en masse myter og fordomme om IT-nørder, programmører, støvede kontorer og verdensfjerne projekter. IT-natten formåede, med forskelligheden i de deltagende virksomheder, at vise et bredt udsnit af, hvad IT-branchen er og tilbyder kommende IT-studerende. Som deltager fik jeg sat ord og ikke mindst billeder på IT-branchen, og vigtigst af alt nye ord. ”IT er fremtiden, det er fleksibilitet og det er dynamik” gav genklang i alle virksomhederne, og var med til at udviske gamle beskrivelser som ”den bristede IT-boble”.

Med de nye mantraer, som på alle måder understøttes af de tillokkende fakta omkring kraftig vækst i medarbejderantal, gunstige lønninger og rig mulighed for stadig karriereudvikling inden for virksomhederne, fik de medarbejdere, vi mødte i IT-natten, udvisket de gamle fordomme og myter. Et job i IT-branchen er langt mere end programmering. Det drejer sig i høj grad om design og ikke mindst relationer og kommunikation mellem kunder, samarbejdspartnere og kolleger på projektet. Den nørdede lidt verdensfjerne programmør, der sidder alene bag skærmen og koder, er altså et forældet billede på den typiske IT-medarbejder. I stedet er medarbejderen en god kommunikatør, god til at arbejde i grupper om projekter og ikke mindst innovativ.

Lobbyarbejde
Inden jeg forlader IT-karavanen og lister hjem langs havnen, finder jeg Peter Holst for at høre, om han med nattens besøg er klar til at springe ud i en IT-uddannelse. ”Det har helt sikker bekræftet mig i, at jeg skal have en uddannelse inden for IT på universitetet. Men de jobs, vi bliver præsenteret for, ligger jo alligevel nogle år ude i fremtiden” siger Peter. Og her har han en pointe. Den har studievejledere fra Universitetets og Erhvervsakademiets IT-uddannelser også fanget. De er mødt talstærkt op i bussen og brugte transporttiden på at lobbyarbejde for netop deres uddannelse med foredrag og brochurer, som bliver uddelt til højre og venstre.

Med hovederne fulde af indtryk og en pose fyldt med gaver og brochurer sætter eleverne sig i bussen for at køre tilbage til udgangspunktet; det sidste halve år i 3.g skal overstås. Men på den anden side venter for de IT-interesserede en verden af muligheder, en chance for at blive en del af fremtiden. Vi har i IT-natten i hvert fald været vidne til en IT-branche, der hungrer efter kvalificeret arbejdskraft, og kan de få fat i den, er de mere end villige til at være fleksible og skaffe goder til at holde på medarbejderne hele livet. Som direktøren for Logimatic sagde:” Vi arbejder for at skabe hele mennesker ved at give plads til, at medarbejderne kan blive her hele livet og finde muligheder i hvilken livssituation, de nu er i.”


Baggrund for IT-natten
Henrik Egede, Underdirektør i IT-Branchen og arrangør for IT-natten, fortæller om arrangementet:

”Baggrunden for IT-natten er, at der de sidste par år har været et fald i antal unge, som søger en videregående uddannelse, der kan føre til IT-branchen. Samtidigt mangler danske IT-virksomheder kvalificerede medarbejder. Det seneste, aktuelle tal er, at der mangler 6.200 - og at 85% af virksomhederne siger nej til opgaver og ordrer pga. mangel på kvalificerede medarbejdere. IT-Branchen har haft succes og fremgang tre årtier i træk. Man har måske glemt at gøre sig - og virksomhederne - attraktive for de unge. IT-natten er et af flere skridt, der igen skal gøre det attraktivt for de unge at søge ind i IT. Både virksomheder og universiteter har ansvar for at vende udviklingen. Ca. 900 deltog på landsplan: 500 i Københavnsområdet, 120 i Århus, 120 i Odense, ca. 50 i Aalborg - desuden kører it-natten i Esbjerg, Vejle, Kolding, truer og på Bornholm med ca. 15-40 elever hvert sted. Talmæssigt er det en succes. Tallet svarer til det antal højtuddannede inden for IT, som Danmark producerer pr. år.”

Læs mere på www.it-natten.dk og www.future-people.dk

Skrevet af Signe Skov Andersen.

Hvad er dine tanker om IT-branchen og det at skulle tage en uddannelse inden for IT? Har du nogen oplevelser som deltager i IT-natten et sted i Danmark?


Skriv et svar til: IT-natten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.