Engelsk

aktiv eller passiv sætning.

23. september 2009 af caroline90 (Slettet)

hvordan ved man hvilken sætninger der er aktive og hvilke der er passive?

og hvordan omdanner man en aktiv sætning til passiv sætning på engelsk? - har aldrig rigtig forstået det.

a. The house was given to my parents =

b. The grandparentspay for Laura's trip to Jamaica=

c. They have promised Peter the last tickets.=

d. They had been offered new jobs by the company =

e. He had been taken to a neraby farmhouse where he was being given shelter for the time being.=


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2009 af Mundo (Slettet)

Hvis subjektet (grundleddet) er den eller det, der udfører handlingen, er det en aktiv sætning, for eksempel sætning b. The grandparents pay for Laura's trip to Jamaica. Her er bedsteforældrene subjekt, og det er dem der udfører handlingen. Laura's trip er objekt i sætningen. Havde sætningen derimod heddet: Laura's trip to Jamaica is paid by the grandparents, så havde Laura's trip været subjekt, mens bedsteforældrene havde været objekt. Laura's trip er ikke den der udfører handlingen, så det ville være en passiv sætning.

a. er passiv, fordi the house er subjekt, men det er ikke huset der udfører handlingen

b. aktiv (grandparents er subjekt, og det er dem der udfører handlingen)

c. Aktiv, fordi "they" er subjekt, og det er dem der har udført handlingen

d. passiv, da "they" er subjekt, men det er ikke dem der udføre handlingen

e. passiv. (ikke ham der udfører handlingen)

Man kan omdanne en sætning til passiv på flere måder. Som regel dannes den ved en form af verbet "be" + perfektum participium (kort tillægsform). Lad os fx gøre sætning c passiv: Peter has been promised the last tickets. "has been" er en form af "to be", og "promised" er kort tillægsform af "to promise".

Nogle gange bruger man "get" i stedet for "be". For eksempel: The vase got broken when he moved. Men oftest bruger man "be".

Håber jeg kunne forklare det nogenlunde... :)


Svar #2
24. september 2009 af caroline90 (Slettet)

tusind tak, det var i hvertfald hjælp nok til jeg fik det sat på plads ;)


Skriv et svar til: aktiv eller passiv sætning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.