Fysik

Hjælp til Fysik A: Inspiration til Forsøg

15. juni 2010 af wahib (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej forum:

Jeg skal snart op til mundtlig fysik A på HTX. Og ville spørger dette forum, om i har nogen ideer til forsøg indefor disse emner.

Termodynamik

Ellære

Magnetisme

Mekanik

Bølgelære/Optik

Bare rolig har idéer til de forskellige emner, men kunne være dejligt at se hvad forumet har at byde på. Ideerne må gerne være kreative


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2010 af Woja (Slettet)

Jeg ved ikke hel hva' pensum i har haft, eller om man kan kalde det "forsøg" men her er lidt, man måske kan lave uden de vilde remedier =)

Mekanik :

1) Læg en rulle sytråd på bordet og spørg lære, censor hvilken vej den ruller når du trækker i tråden. Hvis de har leget med Yoyo, kan de nok regne det ud, men læg op til den ruller "væk" fra dig. Træk og tråden, se hvad der sker, og analyser situatioen på tavlen, med krafter, moment acceleration, vinkelacceleration, enertimoment, hastigheder forskellige steder på rullen.( hint: øjeblikligt omdrejningspunkt)

Termodynamik :

Tag din kogekande med, der står måske den er på 1400 Watt. Så fylder du x-mængde vand i, tager tid på hvor lang tid det tager at få det til at koge, imens udregner du på tavlen, hvor lang tid det i teorien vil tage at varme det vand(hvis din kogekande udnytter 100% af sit effektforbrug) Det tager måske lidt længere, så kan du beregne kogekandens virkningsgrad. Tegn på tavlen, forklar spild osv.

Energi på at varme 1 kg. vand fra 20->100 grader. 1kg * 4182 * 80k. = 334.560 Joule.                                                       Tiden det tager at varme vandet. Watt = Joule/sek, 334.560/1400 = 239 Sek. Tager det f.eks 300 sek. er virkningsgraden 239sek/300sek = 0,79. eller 79%.

Ved slet ik om det er i nærhedens af dit niveau. Men var lige hvad jeg kunne finde på, på kun 1 kop kaffe.. Held og lykke med eksamen.


Skriv et svar til: Hjælp til Fysik A: Inspiration til Forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.