Biologi

Alkohol

22. november 2010 af nananaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :) 

Er der nogen der ved om det er blevet bevist at det er unge der tager særligt meget skade af alkohol?

Hvis i evt. havde nogle link kunne det være perfekt!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2010 af amalieej (Slettet)

Fandt lige dette link: http://www.netdoktor.dk/stimulanser/unge_alkohol.htm, håber det evt. kan hjælpe. 

Ellers så bare søg: "Unge, alkohol, sundhed" på google, er sikker på der findes massér af stof til dette emne, da det er/har været et stort emne i medier de sidste mange år. 

Held og lykke!

//Amalie


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2010 af stud.med (Slettet)

At det ligefrem er unge der er mest modtagelige overfor alcohols toxiske effekt i forhold til ældre har jeg aldrig hørt omtalt medmindre der er tale om et alvorligt misbrug. Dog kan alcohol påvirke barnet/den unge på flere måder...fx føtalt alcohol-syndrom på et foster hvis moder drikker under graviditeten. Dog findes der nogle akutte tilstande forårsaget af alcohol hvilket ikke er sjældent forekommende hos unge i relation til en druktur. Det drejer sig om akut bugspytkirtel-betændelse (akut pancreatitis) samt akut leverbetændelse (akut steatohepatitis). Yderligere kan der blot ved indtag af meget små mængder alkohol fremkaldes en psykotisk tilstand kaldet "patologisk rus" hvor patienten bliver voldsomt agiteret, udadreagerende, bevidsthedspåvirket og uden form for situationsfornemmelse. En ganske almindelig person kan i denne tilstand fx uprovokeret begå et drab, voldtægt osv. Dagen efter husker de intet om hvad der er sket ellet hvorfor de har gjort det. Den er dog meget meget sjælden, men der findes eksempler på dette.
Hyppigere ses at patienter der ligger lige på grænsen til at blive skizofrene vil kunne "skubbes ud over grænsen" ved alkoholindtagelse og blive definitoriske skizofrene.
Børn i tidlige teenage-år vil kunne udvikle diverse psykiske lidelser ved alcohol-misbrug, men som regel vil det miljø de lever i være den egentlige årsag til at de udviklede lidelsen og alcoholen bliver brugt som "en sutteflaske" at støtte sig til. Et eksempel kunne være den 12årige dreng hvis moder er skizofren og faderen slår ham...han kan reagere med at udvikle angst/depression/adfærdsforstyrrelser m.m. og begynde at drikke eller tage stoffer for at kunne holde tilværelsen ud. Det medfører så at den psykiske lidelse forværres og i værste fald kan det accelerere til et generelt misbrug/afhængighed.

Men generelt kan man sige at alcohol skader kroppen, og jo før man er startet og jo mere der indtages jo mere skade forårsager den også, så hvis en patient er startet allerede som 12årig vil han/hun have taget betydelig mere skade end en anden der fx er startet som 20årig.

Langtidsvirkningerne ved alkohol såsom alkoholiseret demens, hallucinationer, vrangforestillinger, leverpåvirkning, påvirkning af følesans i fingre/tæer osv. ses først efter flere års (mis)brug. Specielle akutte tilstande herved er abstinenstilstanden Delirium Tremens eller alkoholiseret delir hvor patienten bliver bevidsthedsplumret, får hjertebanken/hyperventilation, evt. kramper og især synshallucinationer. Puls, blodtryk og temperatur stiger og patienten kan dø hvis ikke behandling gives.
En anden akut tilstand ses ved patienter der pga. druk ikke får normal kost og dermed heller ikke B-vitamin, især B1 - thiamin. Disse patienter kan på få timer udvikle hvad kaldes Wernickes encephalopati - en tilstand i samme stil med Delirium Tremens, men kendetegnet ved øjenmuskellammelse samt problemer med muskelkoordinationen. Ubehandlet dør størstedelen af disse patienter, og dem der overlever vil have varige skader i form af komplet hukommelsestab/indlæringstab bortset fra den umiddelbare korttidshukommelse (minutter). Denne kroniske tilstand betegnes Korsakoffs syndrom eller Organisk Amnestisk Syndrom.


Skriv et svar til: Alkohol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.