Samfundsfag

kulturel kode?

04. november 2007 af andreaspeter89 (Slettet)
Hvad ligger der i det samfundsvidenskabelige begreb "kulturel kode"?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2007 af annaergud (Slettet)

Tror det afhænger af situationen. I gymnasiet er den kulturelle kode, den måde man agerer og taler med sine lære og medstuderende. At man ved hvad der forventes af en, hvordan man taler til og behandler hinanden. I hjemmet er den kulturelle kode anderledes.
Håber det gav mening.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2007 af Sinatra (Slettet)

I Piere Bourdieus terminologi er en kulturel kode noget, som fungere som en eksklusionsmekanisme i mange situationer.

I undervisningssystemet kan en kulturel kode f.eks. være, hvis lærerne forventer at eleverne har læst en bestemt avis (Information, Politiken, Børsen osv.). De elever, der kommer fra hjem som ikke læser disse aviser vil derved være ekskluderet fra "det gode selskab". Der kan også være tale om det sprog, der bruges af lærerne. De elever som ikke umiddelbart forstår det akademiske sprog vil blive ekskluderet, hvis de ikke er i stand til at bryde koden - afkode sproget og finde ind til substansen af det, der bliver sagt.

Jeg ved at flere af mine studiekammerater havde svært ved at forstå hvad der blev sagt, da de begyndte på universitetet. De kunne godt forstå teorierne osv., men forelæsningerne foregik ofte på et lixtal, der var så højt, at de ikke var i stand til at følge med.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2014 af 123434

"Kultur:en samlebetegnelse for en gruppe menneskers måde at leve på dvs. adfærd, holdninger og værdier, der deles af et fællesskab(normer, traditioner, politik, kunst osv.)

Kulturel kode:en bestemt adfærd, bestemte holdninger og bestemte værdier, der deles inden for en bestemt befolkningsgruppe. Fx er kvinder karrieremindede(adfærd) i Danmark, da vi har ligestilling(holdning) på baggrund af et menneskesyn, der ser alle som lige(værdier)

Dimensioner til at bestemme en kulturel kode(Geert Hofsteed)

Holdninger til magt(ulige eller lige fordelt)

Holdninger til struktur(faste og klare normer eller accept af afvigelser/tolerance

Holdninger til individualisme(kollektivisme eller individet i fokus)

Holdninger til maskuline/feminine værdier(selvhævdelse og forbrug eller omsorg og sociale behov

Nutidsfokus/fremtidsfokus"

materialeplatform.emu.dk/materialer/public_downloadfile.do?mat...id..


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2014 af 123434

Vores kulturelle kode består af adfærd, holdninger og værdier

Adfærd-vores opførsel, hvad vi foretager os

Holdninger-vores meninger

Værdier-hvad der er vigtigt for os

Bag vores adfærd ligger holdninger og værdier. Hvis man spørger en kvinde, hvorfor hun køber økologisk(adfærd), kan hun begrunde det med, at hun synes det er vigtigt at tage hensyn til naturens balance(holdning og værdi)

Den kulturelle kode kan være meget forskellig alt efter, hvor i verden man kommer fra

Maskulinitet/feminitet-er der ligestilling mellem mænd og kvinder? Lægger man vægt på succes og karriere(maskuline værdier) eller balance mellem arbejdsliv og privatliv og omsorg over for andre(kvindelige værdier)

Holdning til struktur/struktureringsbehov:trives man bedst med klare og faste rammer eller trives man bedre med skiftende arbejdsopgaver

Magtdistance:Hvad er ens holdning til rigdom? I en kultur med stor magtdistance forventes rige folk at vise deres rigdom over for fattige. I kulturer med lille magtdistance anses økonomisk ulighed som uønsket

Individualistisk eller kollektivistisk kultur-Individualistisk kultur, hvor folk tænker på egne ønsker frem for gruppens, kollektivistisk hvor gtuppens ønsker går forud for individets. I en individualistisk kultur begrænser familien til den nærmeste, hvor i den kollektivistisk kultur er der "udvidet familie" onkler, tanter, fætre, kusiner har altså større betydning i den kollektivistiske kultur end i den individualistiske kultur. 

Danmarks kulturelle kode

-vi lægger vægt på balance mellem arbejdsliv og privatliv, solidaritet, omsorg og velfærd. Feminime værdier

-Danskere har et lille struktureringsbehov. Danskere trives godt med skiftende arbejdsopgaver/løs struktur. Vi har ikke brug for at vide, hvad vi skal lave på arbejdet næste dag. 

-Vi har en lille magtdistance. Danmark er et af de lande i verden, hvor skellet mellem rig og fattig er størst. Vi prøver at udligne de sociale forskelle med en høj beskatning af høje indtægter.

-Danskerne er meget individualistiske. Vi er opdraget til at tage valg for os selv, vi forventes samtidig at have ønsker for vores eget liv. Man tager ansvar for sig selv og sine nærmeste først. 


Skriv et svar til: kulturel kode?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.