Fysik

potientel og kinetisk energi

21. april 2014 af ramiac (Slettet) - Niveau: C-niveau

Stiger den kinetiske energi når den potientelle energi også stiger. 

For eksempel har vi med en bold højt oppe i luften. Vil den kinetiske energi stige jo højere op vi sætte bolden og derefter slipper den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2014 af mathon

   Den mekaniske energi i tyngdefeltet
   er konstant:
                       E_{mek}=E_{kin}+E_{pot}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2+m\cdot g\cdot h

dvs
        øverst oppe:
                              E_{mek}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot 0^2+m\cdot g\cdot H

       når bolden
       falder:
                              \frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2=m\cdot g\cdot \left (H-h \right )

                              \frac{1}{2}\cdot v^2=g\cdot \left (H-h \right )

                             v\! \left (h \right )=\sqrt{2\cdot g\cdot \left (H-h \right )}


Svar #2
21. april 2014 af ramiac (Slettet)

#1

Er det så et ja?


Svar #3
21. april 2014 af ramiac (Slettet)

#Udfra hvordan jeg forstår så er det et ja... Er det ikke Mathon?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2014 af mathon

Den kinetiske energi er proportional med kvadratet på hastigheden:

          E_{kin}=k\cdot v^2=k\cdot \left ( H-h \right )
dvs
                  jo lavere højden er under begyndelseshøjden, desto større er den kinetiske energi.

Det ses,
                 at Ekin lige over jordoverfladen er

                                        {E_{kin}}^{max}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot\left ( 2\cdot g\cdot H \right )=\left (m\cdot g \right )\cdot H

                altså større jo større H.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2014 af Chrystine (Slettet)

Generelt er svaret være nej.
Man kan sikkert komme med eksempler, hvor det gælder (fx i et underligt magnetfelt).

Ofte er det omvendt: Kinetisk energi bliver mindre, når potentiel energi bliver større:

Forestil dig, at du kaster en bold op i luften:
Jo højere den kommer, desto større er dens potentielle energi (Epot = mgh).
Men dens hastighed opad bliver mindre (for bolden vil på et tidspunkt stoppe og falde), derfor bliver den kinetiske energi Ekin = ½ mv2 mindre.

(m er massen af bolden, g er tyngdeaccelerationen som er en konstant, h er højden, v er hastigheden).

Er du i tvivl, så tag en bold og prøv!


Svar #6
21. april 2014 af ramiac (Slettet)

#5

Hvad nu hvis det er en kugle der triller ned af en plade. Men den potientelle energi er den oplagerede energi. Hvordan kan det så være at der kommer mindre kinetisk energi?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2014 af mathon

Spørgsmålet var:
                              "…jo højere op vi sætte bolden og derefter slipper den?"


Svar #8
21. april 2014 af ramiac (Slettet)

#7

Jeg er bare dårlig til at formulere mig.Men har hele opgaven her.

Vedhæftet fil:OS.docx

Svar #9
21. april 2014 af ramiac (Slettet)

Det er mere det jeg skal have svar på... https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1469648


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2014 af Chrystine (Slettet)

Altså, Ekin og Epot ændrer sig, som kuglen triller ned.
Summen er konstant!

I startpositionen foroven (i højden h), når vi slipper kuglen, så starter den med at have hastigheden 0:
Ekin = 0 og Epot = m g h.
Heroppe er Ekin altså ikke stor!!

I bundpositionen forneden (i højden 0), så har kuglen nået en vis hastighed, som vi kan kalde vi bunden:
Ekin = ½ m v i 2bunden  og Epot = 0.

Her nede er Ekin altså størst!

Prøv selv at regne efter, at Ekin= 0 i toppen (hvor v=0) og Epot = 0 i bunden.

Jeg tror, at det der forvirrer dig er, at en større højde giver anledning til større Epot oppe og dermed større Ekin i bunden.


Skriv et svar til: potientel og kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.