Biologi

Forstår ikke hvad der menes med mechanic cohesion

28. maj 2014 af Lillozz - Niveau: B-niveau

Hvad menes der med mechanic cohesion? Det er funktionen af cellemembranen, man forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2014 af ioxer

cohesion betyder bare, at noget hænger sammen. Indenfor humanbiologiens verden bruger man dog ordet "adhæsion" istedet, hvilket basicly er det samme. Celle-adhæsion dækker over en række forskellige cellulære strukturer, der binder 2 celler sammen. Jeg vil komme med nogle eksempler i en ret forsimplet form :)

Tight junctions: Overfladecellerne (epithelet) i fx. blodkar indeholder tight junctions. Disse tight junctions består af bl.a. occludiner og claudiner, der ligger som en prop mellem overfladecellerne. Dette gør, at overfladecellerne hænger sammen, og at blodet ikke bare kan flyde frit fra blodårerne over i vævet.

Adhærerende junctions: overfladeceller i fx. blodkar indeholder også adhærerende junctions. Hver overfladecelle har et slags skelet bestående af aktin. En adhærerende junction er så, når nogle proteiner binder sig til aktin-skelettet i den ene celle, og til aktin-skelettet i den anden celle, der ligger ved siden af. Dette gør, at cellerne hænger bedre sammen.

Gap junctions: Gap junctions er kanaler, der går fra den ene celle til den anden nærliggende celle. Her kan fx. ioner passere. Hjertemuskelceller indeholder mange gap junctions, og det er bl.a. derfor, at muskelstimulationen kan starte et sted, og bredes ud til resten af hjertet

det er rigtig meget mere til det, men det her er lige the basics :) "mechanic cohesion" betyder så bare, at celler fx. indeholder adhærerende junctions, der mekanisk set binder cellerne sammen


Skriv et svar til: Forstår ikke hvad der menes med mechanic cohesion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.