Fysik

gitterligning? hjææælp haster

14. september 2014 af Dian123 - Niveau: B-niveau

Hejsa jeg har vedhæftet et billede af 2 opgaver jeg har som jeg ikke kan løse

Jeg vil bare gerne vide hvilken formel jeg skal bruge til dem? Og måske en lille kort forklaring så det også er til at forstå


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af mathon

                            d\cdot \sin(\theta_n )=n\cdot \lambda            konstruktiv interferens

d er gitterkonstanten
n er ordensnummer
\theta _n er n'te ordens vinkelafvigelse
\lambda er bølgelængden for det anvendte lys


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2014 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:gitter_illustration.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2014 af mathon

se

Vedhæftet fil:gitter_illustration_2.doc

Svar #4
14. september 2014 af Dian123

Hov jeg glemte vist at vedhæfte, det er her

Jeg forstår det ikke helt.. jeg har oplysningerne:

 300 ridser pr. mm hvilket er: 3333,33 nm

og en bølgelængde på = 589 nm.

Hvordan kan jeg bruge den formel du skrev?

Vedhæftet fil:fysik.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2014 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2014 af mathon

                               \theta _n=\sin^{-1}\left ( \frac{n\cdot \lambda }{d} \right )\; \; \; \; \; 0<\theta _n<90^{\circ}


Svar #7
14. september 2014 af Dian123

Kan du prøve at forklare det lidt? Jeg er virkelig elendig til fysik.. mit bud ville være at isolere n i ligningen men jeg kender jo heller ik n'te ordenens vinkelafvigelse


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2014 af mathon

                                                     \begin{array}{|c|c|} n & \theta _n \\ \hline 1&10,18^{\circ}\\ 2&20,70^{\circ}\\ 3&32,01^{\circ}\\ 4&44,98^{\circ}\\ 5&{\color{Red} 62,07^{\circ}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2014 af mathon

#7

Den n'te vinkel beregnes af

                                    \theta _n=\sin^{-1}\left ( \frac{n\cdot \lambda }{d} \right )\; \; \; \; \; 0<\theta _n<90^{\circ}


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. september 2014 af mathon

                                         n _{max}=\left [ \frac{d}{\lambda } \right ]         hvor \right ]\left [ x \right ]    betyder helværdien af x

                                         n _{max}=\left [ \frac{3333,33\; nm}{589\; nm } \right ]=5


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2014 af mathon

uddybende
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. september 2014 af mathon

uddybende
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. september 2014 af mathon

den uddybende fil kan af en eller anden grund ikke overføres.


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2014 af mathon


Svar #15
14. september 2014 af Dian123

Hmm.. kan det så passe jeg bare skal tage d og dividere det med bølgelængden for at finde frem til antal ordener?


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. september 2014 af mathon

genlæs #10


Svar #17
14. september 2014 af Dian123

Det har jeg gjort, og der forstår jeg det som d/lambda .. så finder jeg nmax, altså som svarer til antal ordener ikke? Undskyld på forhånd hvis jeg har lidt problemer med at forstå det


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. september 2014 af mathon

Jo   nmax = 5


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. september 2014 af mathon

…så største afbøjningsvinkel bag gitteret er \theta _5


Svar #20
14. september 2014 af Dian123

Takker! Herefter bruger jeg formlen:
sin(θ)=((n*λ)/(d))

og dertil får jeg resultatet: 8.83501*10^8

Men hvad har jeg gjort forkert her i mine udregninger?
n= 5

lamda= 589 nm

d= 3333,33 nm


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.