Kemi

Mængde- og pH-beregning

19. oktober 2014 af qwertyæøå (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, har problemer med følgende opgaver:

1a. Beregn pH i 0,5M KOH

2a. Beregn koncentrationen af den opløsning, der fremkommer ved opløsning af 10 gram calciumhydroxid, Ca(OH)2, i en liter vand

3a. Beregn pH i opløsningen af Ca(OH)2 under antagelse af, at OH- er en stærk base

4a. NH3 er en svag base. Beregn pHi 2M ammoniakvand under antagelse af, at pKb for NH3 er 4,75

1b. Hvor mange mol HCl er der i 500ml 12M HCl-opløsning?

2b. Du skal fremstille en liter 3M opløsning af kobbersulfat – hvor mange gram kobbersulfat skal afvejes?

3b. En virksomhed har købt 2megamol (to millioner mol) natriumhydroxid. Hvor mange kilogram NaOH skal de finde plads til?

4ba. 100gram NaCl reageres med overskud af svovlsyre til gasformig HCl efter reaktionen NaCl + H2SO4 → HCl + NaHSO4. Hvor mange gram HCl dannes?

4.bb. Hvis alt den dannede HCl-gas opløses i en liter vand – hvad bliver så koncentrationen af den resulterede saltsyre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2014 af mathon

1a.
                    \left [ OH^- \right ]=c_{KOH}=0,5\; M
ved 25°C:
                    pH=14+\log\left (\left [ OH^- \right ] \right )=14+\log\left (0,5 \right )

                    


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2014 af mathon

2a.
          Beregn antal opløste mol calciumhydroxid.
          Beregn den molære koncentration af calciumhydroxid.
         
         


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2014 af mathon

3a.
          Beregn pH som i 1a.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2014 af mathon

4a.
          Beregning af pH i svag base

                    pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log(c_b) \right )=-\frac{1}{2}\cdot \left ( \log(k_b+\log(c_b) \right )=-\frac{1}{2}\cdot \log\left ( K_b\cdot c_b \right )

                    pH=14-pOH=14+\frac{1}{2}\cdot \log(K_a\cdot c_b)=14+\log\left ( \sqrt{K_b\cdot c_b} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2014 af mathon

1.b
               n=\frac{m}{M}


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. oktober 2014 af mathon

2.
      Beregn antal mol
                                       n=V\cdot c

                                       m=n\cdot M=V\cdot c\cdot M


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2014 af mathon

3.b
           m=n\cdot M


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. oktober 2014 af mathon

4ba.
             Ud fra molforholdet beregnes antal mol NaCl.

             Beregn den ækvivalente stofmængde HCl.

             Omregn denne til gram.

                     


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2014 af mathon

4bb.

             Det i 4ba beregnede antal mol HCl forefindes i 1 L opløsning.

             Beregn den formelle koncentration af HCl.


Svar #10
19. oktober 2014 af qwertyæøå (Slettet)

Kunne du give mig svarene?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2014 af mathon

Nej


Skriv et svar til: Mængde- og pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.