Fysik

Magneter og poler

20. oktober 2014 af LizzyBabe (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Heeeeyyyyy! 

Er der nogen der ved hvorfor der ikke kan være kun 1 pol i en magnet?
Jeg skal bruge det i en rapport:-)

Hvis du ved hvorfor, vil du så ikke forklare det så nemt så muligt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2014 af SuneChr


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2014 af Eksperimentalfysikeren

Det ser umiddelbart ud som om elektriske og magnetiske felter opfører sig ens. Man skulle derfor forvente, at man kan finde nordpoler uden sydpoler og omvendt, ligesom man kan finde positiv elektrisk ladning uden negativ ladning og omvendt. Vi kende grundelementerne i de elektriske ladninger, nemlig elektroner og protroner (og en del andre, men sjældne partikler). Det er derimod endnu ikke lykkedes at finde tilsvarende magnetiske partikler. Elementarpartikkelfysikerne søger efter dem, men har endnu ikke fundet dem og ved ikke, om de eksisterer.

Magnetismen i en almindelig magnet kommer fra, at elektronerne, der er elektrisk ladede, spinder som små toppe. Derved vil deres ladning virke som små cirkulære strømme. En sådan strøm giver et magnetfelt. I visse materialer bevirker krystalstrukturen, at elektronerne har tilbøjelighed til at rette deres magnetfelter i samme retning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2014 af hesch (Slettet)

Et magnetfelt forløber i eksakt lukkede kurver. Det er et cirkulationsfelt. Det indses ved at granske Amperes lov:

\oint H\cdot ds = N\cdot I

I en stangmagnet dannes der en "nordpol" hvor feltlinierne løber du af magneten, grundet at feltlinierne løber fra et medie med høj magnetisk permeabilitet ( magnetisk ledningsevne ) til et medie med lavere magnetisk permeabilitet. Eftersom disse feltlinier er lukkede, må disse nødvendigvis passere en grænseflade, hvor det omvendte sker: at de går fra mediet med den lave permeabilitet til mediet med den høje permeabilitet. I sidstnævnte overgang dannes der så en "sydpol".

Poler er ikke "partikler", men grænseovergange hvor der er en diskontinuitet ( et skift ) i den magnetiske permeabilitet. Det er derfor, at når man saver nordpolen af en stangmagnet, så opstår der en ny nordpol, dette fordi det ikke er "nordpolen", man saver af:  Man flytter grænseovergangen.

Man vikler ofte spoler på en toroidekerne ( form som en badering ). Sender man strøm gennem spolen, opstår der et magnetfelt i kernen, men hvor befinder nordpol og sydpol sig her ? ?  Kernen indeholder ingen grænseovergange, den er fuldstændig rotationssymmetrisk. Der er ingen poler her, men masser af magnetfelt, der så ikke "løber fra nordpol til sydpol".

Disse poler på en stangmagnet, som man af pædagogiske grunde maler røde og blå, og på den måde antyder sidder i hver ende af stangmagneten og "fylder" omkring 1cm3, er ikke andet end en grænseovergang. Det er endefladen på magneten, og har en stangmagnet en endeflade, så må der også være en endeflade i den anden ende:  Der dannes et polpar, ( altså i en stangmagnet ).

Men man kan sagtens fremstille en magnet, der fx har een nordpol, men to sydpoler:  Man laver den Y-formet ( og hvem danner nu polpar med hvem ? ).


Skriv et svar til: Magneter og poler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.