Fysik

bernouillis princip

21. november 2014 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej er der nogen der kan hjælpe mig med de to opgaver?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2014 af Soeffi

Luft i bevægelse har lavere tryk end stillestående luft. Luft mellem to tog sættes i bevægelse af togene.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2014 af mathon

En given luftmasse med rumfanget V, trykket p, massen m og en fart f besidder to slags energi; en vis kinetisk energi, samt en såkaldt statisk trykenergi. Den samlede energi Etotal, summen af den kinetiske energi og den statiske trykenergi, skal være konstant, dvs.:
E_{total} = p \cdot V + \frac{1}{2} \cdot m \cdot f^2
Hvis farten f stiger, så stiger leddet ½ · m · f² – og hvis hele summen skal være konstant, må leddet p · V falde tilsvarende. Og så længe rumfanget V er konstant, må trykket p nødvendigvis falde for at opretholde samme totalenergi Etotal


Svar #3
21. november 2014 af Ellapigen (Slettet)

jeg forstår det ikke.. altså hvorfor er det man mærker et ryk når et andet tog kører forbi..

eller det med bilen og den sidelæns kraft


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2014 af peter lind

Her en mere simpel beskrivelse af #2 Ved disse overhalinger forøges farten af luften. Ifølge Bernoulli's princip vil trykket af luften så falde. Det er dette trykfald, der mærkes.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Eksemplerne med toget, der kører forbi, og lastbilen der overhales af en bil, tror jeg ikke har meget med Bernoullis princip at gøre.

Når man kaster en sten i vandet, må vandet der rammes jo flytte sig lidt. Det trykkes ud til siderne i koncentriske ringe, og ligger der en korkprop, der rammes af disse vandbølger, så gynger den. Det giver et ryk i den. På den samme måde:  Når et tog eller en lastbil bevæger sig gennem luften, skubbes luften til side og danner en luftbølge. Det rykker i de genstande den rammer.

Men det har da ikke noget med Bernoullis princip at gøre, eller energibevarelse. Luften flytter sig bare, og rykket dannes af luftmodstanden.


Skriv et svar til: bernouillis princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.