Matematik

svær opgave

24. november 2014 af Hansihh (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg prøvede at starte med at bruge koefficientmetoden

(I) 3x + 4y = 5                   (II) 4x^2 + y^2 + 4xy – 12x – 6y + 5 = 0

Jeg valgte at isolere x

(I) 3x= 5 - 4y                     også ved jeg ikke helt hvordan jeg skal isolere x^2 og 4xy, da xy hænger sammen, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre i dette tilfælde. Nogen hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du har ikke isoleret x helt, du skal dividere med 3, så der står x = ...

Derefter indsætter du udtrykket fra højre side i stedet for x i II. Det giver en andengradsligning (muligvis kun en førstegradsligning). Den løser du og indsætter de fundne værdier for y i I.


Svar #2
24. november 2014 af Hansihh (Slettet)

Præcis dette gør jeg næste trin, fx med (I) der bliver det 4(3x)=4(5-4y). Dog kan jeg ikke komme videre og grunden er i #0


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du har ikke indsat x overalt. Derstår jo 4(3x). Her skal x også indsættes.


Svar #4
24. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#3

Af hvad jeg forstår, mener du 4x(3x) ? Der skal ikke være x efter 4 tallet. Sådan er metoden, desuden har jeg prøvet den adskillige gange.

Jeg har set at du har markeret x efter 3 tallet, men jeg har jo x efter 3 tallet i #2 ??

Hvordan kommer det til at se ud med (II)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når man har isoleret x ved hjælp af den ene ligning, erstatter man x overalt i den anden ligning med udtrykket for x.

Måske er det lettere at omskrive ligning (II) til

        (2x + y)2 - 6·(2x+y) + 5 = 0

der jo er en 2.-gradsligning i (2x+y) og som let faktoriseres til

        (2x+y -2)·(2x+y -3) = 0 .

Via nulreglen er ligningssystemet derfor ækvivalent med de to ligningssystemer

        3x + 4y = 5
        2x + y = 2

eller

        3x + 4y = 5
        2x + y = 3

Disse ligningssystemer løses let hver for sig.


Svar #6
24. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#5
Jo tak. Du nævnte noget med faktorisering, hvad betyder dette?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

At faktorisere noget betyder at opløse dette noget i faktorer.


Svar #8
24. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#7
Hvaf betyder faktorer

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

En faktor er et tal, der ganges med et andet tal. Overvej at slå de ord op, som du ikke kender. Du har vel også en bog, som indeholder forklaringer på de grundlæggende begreber?


Svar #10
24. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#9
Det har jeg næppe

Skriv et svar til: svær opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.