Fysik

7,7 3-faset kondensatorbatteri

06. december 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En fabrik med mange små asynkronmotorer har en gennemsnitsbelastning på 600 kVA ved cosφ=0,65. Fabrikken forsynes fra en transformer 10000/400/230V, 50Hz.

Effektfaktoren ønskes forbedret til 0,95 ved opstilling af et 3-faset kondensatorbatteri.

a) Find størrelsen af den samlede kondensatoreffekt i kvar.

b) Find kondensatorernes kapacitans i μF, hvis de tilsluttes i en stjerneforbindelse på transformerens højspændingsside.

c) Find kondensatorernes kapacitans i μF, hvis de tilsluttes i trekantforbindelse på transformerens lavspændingsside.

Hvordan gør man det?

Vh.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2014 af hesch (Slettet)

S =  600 kVA = ( P + jQ )  

Beregn P og Q65  (ved cosφ = 0,65)

Beregn Q95   ( ved cosφ = 0,95 )

a)  Kondensator batteriet skal forbruge den negative reaktive effekt = Q95 - Q65

b+c)  QC = UC2 / XCpr. kondensator.  ( ~ betyder konjugeret ).  XC = 1 / jωC. 


Svar #2
20. december 2014 af multo26 (Slettet)

Er (P plus jQ) det samme som √(P² plus Q²) ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Nej, P er den aktive effekt.

Q er den reaktive effekt, der her ved induktiv last er fasedrejet +90º. Derfor har den på kompleksr form værdien +jQ.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2014 af hesch (Slettet)

#3:  PS: 

P + jQ = S   (den tilsyneladende komplekse effekt).

√(P² plus Q²) = abs(S).    (Du har "tabt" vinklen).


Skriv et svar til: 7,7 3-faset kondensatorbatteri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.