Matematik

Vektorer

28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med, hvordan jeg griber opg c an? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2015 af peter lind

Undersøg om vektor A1D1 eller C1D1 står vinkelret på B1D1


Svar #2
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2015 af mathon

\small \overrightarrow{OD_1}=\overrightarrow{OA_1}+\overrightarrow{A_1B_1}\cdot \frac{\overrightarrow{A_1C_1}}{\left | \overrightarrow{A_1C_1} \right |}\cdot \frac{\overrightarrow{A_1C_1}}{\left | \overrightarrow{A_1C_1} \right |}=\begin{pmatrix} 3\\1 \\ 0 \end{pmatrix}+\frac{\begin{pmatrix} -2\\2 \\ 0 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 1\\5 \\ 0 \end{pmatrix}}{26}\cdot \begin{pmatrix} 1\\5 \\ 0 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} \frac{43}{13}\\ \frac{33}{13} \\ 0 \end{pmatrix}

Da et punkt har samme koordinater som sin stedvektor,
er:

                                       \small D_1=\left ( \frac{43}{13},\frac{33}{13},0 \right )

Hvis \small \overrightarrow{B_1D_1}\cdot \overrightarrow{A_1C_1}=0

er B1D1 højde i trekant A1B1C1


Svar #4
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Hvordan kommer du frem til de tal? og er det ikke vektor A1C1du bruger til at undersøge om den står vinkelret på B1D1?


Svar #5
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Hvordan regner du dette stykke ud?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven er en fortsættelse af denne tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1566813 hvor koordinatsættet for punktet B blev bestemt. Betragtningerne i #3 er ikke korrekte, da punktet D1 er projektionen af punktet D på xy-planen. Betragtningerne i #3 antager, at B1D1 er vinkelret på A1C1 , men det er netop det, man skal undersøge i spm c).

I den anden tråd fandt man koordinatsættet for punktet D:

        OD = [29/9 ; 19/9 ; 43/9]

hvorfor punktet D1 har stedvektoren

        OD1 = [22/9 ; 19/9 ; 0]

og man skal nu undersøge, om vektoren

        B1D1 = [13/9 ; -8/9 ; 0]

er vinkelret på vektoren

        A1C1 = [1 ; 5 ; 0]

dvs. man skal undersøge, om A1C1B1D1 er lig med 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

I #6 linie 1 - 2 skulle det være: "... hvor koordinatsættet for punktet D blev bestemt."


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. januar 2015 af mathon

\small \overrightarrow{B_1D_1}=\begin{pmatrix} \frac{43}{13}\\ \frac{33}{13} \\ 0 \end{pmatrix}-\begin{pmatrix} 1\\ 3 \\ 0 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} \frac{30}{13}\\ -\frac{6}{13} \\ 0 \end{pmatrix}

                           \small \overrightarrow{B_1D_1}\cdot \overrightarrow{A_1C_1}=\begin{pmatrix} \frac{30}{13}\\ -\frac{6}{13} \\ 0 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 1\\5 \\ 0 \end{pmatrix}=\frac{6}{13}\begin{pmatrix} 5\\-1 \\ 0 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 1\\5 \\ 0 \end{pmatrix}=\frac{6}{13}\cdot (5\cdot 1+(-1)\cdot 5+0\cdot 0)=0

\small B_1D_1 er derfor højde i trekant A1B1C1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Men det anvendte punkt "D1" er ikke punktet D1 som det er betegnet i opgaven. Du definerer jo D1 som fodpunktet for højden fra B1 på siden A1C1 og så er det jo klart, at B1D1 med denne definition selvfølgelig bliver højde i trekant A1B1C1.

Men i opgaven er punktet D1 defineret som projektionen af punktet D på xy-planen, og man vil finde, at med opgavens defintion er B1D1 faktisk ikke højde i trekant A1B1C1 . Se #6.


Svar #10
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

hvor kender du koordinatsættet til B1D1 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det kender man jo, når man kender koordinatsættene til punkterne B1 og D1 . Man har

        B1(1;3;0)   og   D1(22/9 ; 19/9 ; 0) .


Svar #12
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

nååår ja :)

hvordan er det så man regne det ud, når man sætter vektorerne lig med 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Vektorerne sættes ikke lig med 0. Man skal beregne skalarproduktet A1C1B1D1 . Hvis det er lig med 0, står de to vektorer vinkelret på hinanden, ellers ikke.


Svar #14
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

jeg får det til 13/9, - 40/9 og 0, er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvad er det, de tal repræsenterer? Hvis du mener koordinatsættet for vektoren B1D1 , er det ikke korrekt for 2.-koordinaten.


Svar #16
28. januar 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Det er lige meget, jeg har fundet ud af det. Og vektoren er ikke højde i trekanten :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det sidste er korrekt, selv om du ikke har beregnet skalarproduktet A1C1B1D1 korrekt. Fortegnet er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. januar 2015 af mathon

#9
       Fejltagelsen er forstået nu, om end "grøden" var lidt tyk.


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.