Matematik

Optimeringshjælp

03. februar 2015 af arongreve (Slettet) - Niveau: A-niveau

En bestemt type byggegrund er sammensat af en ligesidet trekant med sidelængde x, og et rektangel med sidelængder x og y. Alle sidelængder måles i meter.

a) Bestem byggegrundens omkreds og areal, når x = 50 og y = 100

En bestemt byggegrund af denne type skal have en omkreds på 200 m.

b) Bestem sidelængden y udtrykt ved x. og gør rede for, at byggegrundens areal T som funktion af x kan beskrives ved

c) Bestem de værdier af x og y, der gør arealet af denne byggegrund størst mulig, når 20≤ x ≤60

a'eren kan jeg sagtens finde ud af, men det er både b'eren og c'eren, der giver mig problemer.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

a) Beregn arealet af en ligesidet trekant med siden x, og arealet af et rektangel med siderne x og y, og læg arealerne sammen. Indsæt x = 50 og y = 100 .

b) Bestem omkredsen O udtrykt ved x og y og udnyt O = 200 til at udtrykke y ved x. Indsæt dette i udtrykket for det samlede areal.

c) Find maksimum for funktionen T(x), der er et 2.-gradspolynomium.


Svar #2
03. februar 2015 af arongreve (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal udnytte O = 200 og hvordan jeg skal bestemme omkredsen O udtrykt ved x og y?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg formoder, at omkredsen er

       O = x + x + 2y + x = 3x + 2y

idet den ene side i trekanten er sammenfaldende med den ene side i rektanglet. Man benytter så

        O = 200 = 3x + 2y

til at isolere y

         y = 100 - (3/2)x

der så indsættes i udtrykket for arealet

        T = (1/2)·x·x·(√3)/2 + xy = ((√3)/4)·x2 + x·(100 - (3/2)x) = [(√3)/4 - (3/2)]·x2 + 100·x


Svar #4
03. februar 2015 af arongreve (Slettet)

Tror jeg har forstået det nu, tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2017 af Fymalinjen (Slettet)

#3

Den formel for areal du bruger til sidst er det appelsin formlen? Jeg forstår ikke helt hvordan (√3)/2, havner her


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2017 af hesch (Slettet)

Areal af ligesidet trekant =

½ * grundlinje * højde =

½ *     x         * ( x * ½√3 )

fordi

når du tegner højden i den ligesidede trekant, deler du den i to lige store dele.
Betragter du fx den højre halvdel har du en retvinklet trekant hvor

Hypotenuse = x
Den ene katete = x/2
Den anden katete = højden, h.

Ved Pythagoras findes så

h2 = x2 - ( 1/2x )24/4x2 - 1/4x2 = 3/4x2     →

h = ½√3 * x


Skriv et svar til: Optimeringshjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.