Fysik

Carnots varmelære

05. marts 2015 af Kim777 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Er der én som vil hjælpe mig igennem denne opgave?

En dybfryser har en temperatur på -18°C og de står i et rum, hvor temperaturen er 15°C. 

1) Hvor stor en varmemængde kan der maksimalt pumpes fra fryserens indre pr. døgn, når elforbruget er 5,3 kWh pr. døgn?

2) Nu tænkes det, at fryseren ikke har været åbnet i flere dage, således at indholdet i fryseren har en konstant temperatur på -18°C. Under disse omstændigheder er fryserens elforbrug 3,2 kWh pr. døgn. Hvor stor en varmemængde tilfører fryseren det omgivende rum pr. døgn under disse omstændigheder?

- Tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1) Den maksimale teoretiske effektfaktor for kølemaskinen er carnoteffektfaktoren. Denne er givet ved

εCarnot = Tkold /(Tvarm - Tkold)

Effektfaktoren er defineret som forholdet mellem køleydelsen og det arbejde, der bliver tilført til kølemaskinen.

ε = Qkøl / W

Så den maksimale teoretiske køleydelse bliver altså

Qkøl, max = W * εCarnot

2) Dette er vist et drillespørgsmål. Der trænger en varmemængde Qfryser ind i fryseren fra omgivelserne. Det er denne varmemængde, kølemaskinen skal fjerne for at holde temperaturen konstant på -18oC. Kølemidlet får altså tilført Qfryser + Wkølemaskine. Den varmemængde, der bliver afgivet igen fra kondensatoren (de der rør bagpå fryseren, som bliver varme) er altså netop Qfryser + Wkølemaskine. Rummet får altså tilført Qfryser + Wkølemaskine, MEN vi skal huske, at der jo netop også forsvinder Qfryser ind i fryseren. Så rummet får altså tilført de 3,2 kWh pr. døgn, som der bliver tilført til kølemakinen.


Svar #2
09. marts 2015 af Kim777 (Slettet)

Hvordan beregner jeg opgave 1? Hvad er værdien for W og hvor fra får jeg εCarnot?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Effektfaktoren for en kølemaskine er defineret som forholdet mellem køleydelsen og det arbejde, som kompressoren yder på kølemidlet ( dvs. "det som du ønsker kølemaskine skal gøre" divideret med "det som du betaler for det")

ε = Qkøl / W

Effektfaktoren afhænger af de to temperaturer, som kølemaskinen arbejder mellem, samt af hvor godt kølemaskinen er konstrueret.

Nu bliver vi bedt om at finde den "maksimale" køleydelse. Vi kan så antage, at motoren i kølemaskinen omsætter 100% af den tilførte elektricitet til arbejde, dvs. W = 5,3 kWh/døgn. Vi antager så desuden, at kølemaskinen anvender en Carnot-proces. Carnots proces er en teoretisk kredsproces, som består af to reversible isotermer og to reversible isentroper. Det kan vises, at Carnots proces giver den bedste effektfaktor. En kølemaskine, der bruger en Carnot-kredsproces, og som arbejder mellem temperaturene Tkold og Tvarm, har effektfaktoren

εCarnot = Tkold / (Tvarm - Tkold)

I vores opgave er Tkold de -18oC og Tvarm de 15oC.

εCarnot = (-18 + 273 K) / ( (15 + 273 K) - (-18 + 273 K ) )= 7,7

Den maksimale køleydelse bliver så

Qkøl, max = 7,7 * 5,3 kWh/døgn = 41 kWh/døgn  ( du kan måske regne det om til J/døgn)


Skriv et svar til: Carnots varmelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.