Matematik

ligning og cirkel

05. marts 2015 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan får man r=√5 ?

På forhånd tak!


Svar #1
05. marts 2015 af nejvelda

i denne og opg: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1149242


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at skrive cirkelligningen

        x2 + 2x + y2 - 4y = 0

på standardformen

        (x - a)2 + (y - b)2 = r2 .


Svar #4
05. marts 2015 af nejvelda

Men problemet er, at jeg ikke forstår , hvordan man omskriver ligningen? altså hvad der sker i mellemregningerne.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kvadratkompletterer leddene med x for sig og leddene med y for sig.

Man ønsker at skrive x2 + 2x som noget, hvori (x - a)2 indgår. Her har man, at

        x2 + 2x = x2 + 2·x·1 = x2 + 2x + 12 - 12 = (x + 1)2 - 1

Tilsvarende er

        y2 - 4y = y2 + 2·y·(-2) = y2 + 2·y·(-2) + (-2)2 - (-2)2 = (y - 2)2 - 4 .

Derfor kan vi nu skrive ligningen som

        (x + 1)2 - 1 + (y - 2)2 - 4 = 0

eller

        (x + 1)2 + (y - 2)2 =  5 = (√5)2 .


Svar #6
05. marts 2015 af nejvelda

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: ligning og cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.