Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Rentabilitetsanalyse udfra Finanskrisens effekter

21. marts 2015 af TheTester (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg skal analysere finanskrisens effekter, og til dette skal jeg udarbejde en rentabilitetsanalyse.

Jeg skal selv vælge en virksomhed, som blev påvirket af finanskrisen.

Derfor ville jeg høre, om der var nogle, som havde nogle gode forslag til virksomheder, som blev påvirket af finanskrisen, og som man kan lave en rentabilitetsanalyse på.

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2015 af Stats


Degrees of turbulence (DOT - analyse)

Changeability: the degree to which the environment is likely to change
•  Complexity: Omhandler i hvilken grad virksomhedens miljø er påvirket af faktorer som internationalisering og teknologiske, sociale og politiske komplikationer. Man kan bedømme faktoren ud fra om virksomheden opererer og konkurrerer meget internationalt eller meget lokalt. Kan de passe sig selv eller skal de være opmærkesomme på forhold i hele verden?
•  Novelty: Omhandler i hvor stor grad virksomhedens miljø præsenterer virksomheden for nye situationer.

Predictability: the degree to which such changes can be predicted
•  Rate of change: Hastigheden af ændringer og skift i miljøet (fra langsomt(1) til meget hurtigt(5).
•  Visibility of the future: Virksomhedens mulighed for at forudsige hvilke skift og ændringer der måtte komme i miljøet.

Level 1
I den laveste grad af turbulens er miljøet roligt og uforstyrret. Virksomheden kan i høj grad bruge sin historiske performance og hidtidige forhold til at arbejde med nutidens forhold. De udfordringer som løbende kommer, er gentagelser af tidligere udfordringer og kan håndteres på samme måde som før. Man forventer at også fremtidige udfordringer vil være en kopi af fortiden. Graden af forandring i miljøet sker derfor mere langsomt end virksomhedens mulighed for at reagere.Denne lave grad af turbulens ses sjældent frie markedsøkonomier hvor de frie markedskræfter fungerer. Dette skyldes at en af nøglerne til succes i dagens marked er virksomhedernes konstante udskiftning/forbedring af nye produkter og services som er bedre end de eksisterende tilbud.

Level 2
I turbulence level 2 findes der et mindre antal firmaer som lever af at tilfredsstille basale behov for homogene, pålidelige og uforandrede produkter, ofte inden for et nationalt marked. Eksempler på dette kan være forsyningsvirksomheder som f.eks. vandværker, eller en begravelsesforretning.

Level 3
Denne turbulence level er karakteriseret af et større antal virksomheder som udfordres af at skulle tilfredsstille differentierede og kontinuerligt skiftende behov fra kunderne, som f.eks. i fødevareindustrien og detailforretninger.

Level 4
Her findes nok størstedelen af nutidens virksomheder som arbejder med alle udfordringerne i level 3, men som også konstant må forholde sig til mange nye ændringer og udfordringer som er varierende og komplekse.

Level 5
I den højeste grad af turbulens findes et lille antal virksomheder som i høj grad skaber økonomisk og teknologisk fornyelse. Det er ofte højteknologiske virksomheder inden for f.eks. IT, bio-genetik, ingeniører eller nye brancher i serviceindustrien. Deres udfordring er at bruge den nyeste viden og teknologi for at opfylde hidtil uopfyldte eller usøgte behov i hos befolkningen.

Ud over at fortælle noget om omskifteligheden i virksomhedens miljø kan DOT analysen virke som en slags guideline for hvor gode vores øvrige analyser er. Hvis virksomheden f.eks. arbejder i et meget turbulent miljø med ofte ændrede betingelser, vil "holdbarheden" på vores øvrige analyser forkortes. Jo hurtigere miljøet ændres, des hurtigere forældes de analyser vi har lavet idet forholdende og betingelserne har ændret sig. F.eks. vil en Porters Five Forces ikke være gyldig særligt længe i et miljø med niveau 5 turbulens da forholdene konstant skifter.

Du kan prøve at begå dig ud i denne analyse. Ellers kan du kigge på flybranchen, (generelt alle virksomheder der har med turisme at gøre), byggebrancher havde også stor nedgang, osv. osv.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Rentabilitetsanalyse udfra Finanskrisens effekter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.