Matematik

Sandsynlighedsregning

29. marts 2015 af Albas1 - Niveau: A-niveau

Hej!

Nogen der kan se om den vedhæftede opgave er løst korrekt - resultaterne ser lidt sjove ud? e) er ikke løst endnu, da jeg ikke er sikker på, om det er de rigtige formler jeg har skrevet op. Findes der desuden alternative løsninger til disse opgaver (ud over at få et matematik program til det)? Hvis ja, hvilke? 

Vedhæftet fil: Verb.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Du mener seriøst, at der er 120% chance for at de får 7 rigtige, men kun 0,0024% for at de får 6 rigtige?


Svar #2
30. marts 2015 af Albas1

Det er jo det, jeg har brug for hjælp til. Det er sådan jeg fik fortalt at opgaverne skulle løses, men mine svar giver tydeligvis ikke mening.


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2015 af Soeffi

Angående a-c):

Du har antal mulige: K(36,7) = 36!/(7!·(36-7)!) = 8.347.680, som er rigtigt.

For antal gunstige finder du:
7 rigtige: 1
6 rigtige: K(7,6)·K(29,1) = 7·29 = 203
5 rigtige: K(7,5)·K(29,2) = 21·406 = 8.526

Sandsynlighederne, P, findes som (antal gunstige)/(antal mulige):
P(7 rigtige) =1/ 8.347.680 = 1,198·10-7
P(6 rigtige) = 203/8.347.680 = 2,432·10-5
P(5 rigtige) = 8.526/8.347.680 = 1,021·10-3
Desuden har man: P(ingen gevinst) = 1 - {P(7 rigtige) + P(6 rigtige) + P(5 rigtige)} = 0,9990

Angående d): middelværdien er beregnet rigtigt, men sandsynligheden for 7 rigtige er stadig for stor (sandsynligheder må ikke være større end 1). I det følgende står G for gevinst:

Middelværdi ved en indsats på 1.000 kr.: P(7 rigtige)·G(7 rigtige) + P(6 rigtige)·G(6 rigtige) + P(5 rigtige)·G(5 rigtige) + P(ingen gevinst)·0 =  (1,198·10-7)(106·103) + (2,432·10-5)(104·103) + (1,021·10-3)(102·103) = [(1,198·10-1) + (2,432·10-1) + (1,021·10-1)]·103 = 0,465·103 = 465

Angående e): Spredningen, σ, for spillet ved en indsats på 1.000 kr. findes som: 
σ = √{P(ingen gevinst)·[0-465]+ P(7 rigtige)·[G(7 rigtige) - 465]+ P(6 rigtige)·[G(6 rigtige) - 465]+ P(5 rigtige)·[G(5 rigtige) - 465]2} = 
√{0,999·(-465)2 + 1,2·10-7·[10- 465]2 + 2,4·10-5·[10- 465]2 + 1,0·10-3·[10- 465]2} =
√{216.008 + 119.999.888.400 + 2.399.776.805 + 9.907.216} = 349.871


Svar #4
30. marts 2015 af Albas1

#3

Angående a-c):

Du har antal mulige: K(36,7) = 36!/(7!·(36-7)!) = 8.347.680, som er rigtigt.

For antal gunstige finder du:
7 rigtige: 1
6 rigtige: K(7,6)·K(29,1) = 7·29 = 203
5 rigtige: K(7,5)·K(29,2) = 21·406 = 8.526

Sandsynlighederne, P, findes som (antal gunstige)/(antal mulige):
P(7 rigtige) =1/ 8.347.680 = 1,198·10-7
P(6 rigtige) = 203/8.347.680 = 2,432·10-5
P(5 rigtige) = 8.526/8.347.680 = 1,021·10-3
Desuden har man: P(ingen gevinst) = 1 - {P(7 rigtige) + P(6 rigtige) + P(5 rigtige)} = 0,9990

Angående d): middelværdien er beregnet rigtigt, men sandsynligheden for 7 rigtige er stadig for stor (sandsynligheder må ikke være større end 1). I det følgende står G for gevinst:

Middelværdi ved en indsats på 1.000 kr.: P(7 rigtige)·G(7 rigtige) + P(6 rigtige)·G(6 rigtige) + P(5 rigtige)·G(5 rigtige) + P(ingen gevinst)·0 =  (1,198·10-7)(106·103) + (2,432·10-5)(104·103) + (1,021·10-3)(102·103) = [(1,198·10-1) + (2,432·10-1) + (1,021·10-1)]·103 = 0,465·103 = 465

Angående e): Spredningen, σ, for spillet ved en indsats på 1.000 kr. findes som: 
σ = √{P(ingen gevinst)·[0-465]+ P(7 rigtige)·[G(7 rigtige) - 465]+ P(6 rigtige)·[G(6 rigtige) - 465]+ P(5 rigtige)·[G(5 rigtige) - 465]2} = 
√{0,999·(-465)2 + 1,2·10-7·[10- 465]2 + 2,4·10-5·[10- 465]2 + 1,0·10-3·[10- 465]2} =
√{216.008 + 119.999.888.400 + 2.399.776.805 + 9.907.216} = 349.871

Tusinde tak! 

I din beregningen af middelværdien siger du P(7 rigtige)·G(7 rigtige) + P(6 rigtige)·G(6 rigtige) + P(5 rigtige)·G(5 rigtige) + P(ingen gevinst)·0 - bør det ikke være *1000? :/

Desuden: Middelværdien er jo en slags gennemsnit, men er det, det samme i dette tilfælde? Jeg tænker, at der bliver spurgt om gennemsnittet for gevinst pr. spil, hvis der spilles et stort antal gange med 1000kr. i opgave d), og så bliver der spurgt om middelværdien for antal rigtige i opg. e)? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2015 af Soeffi

#4
#3

Tusinde tak! 

I din beregningen af middelværdien siger du P(7 rigtige)·G(7 rigtige) + P(6 rigtige)·G(6 rigtige) + P(5 rigtige)·G(5 rigtige) + P(ingen gevinst)·0 - bør det ikke være *1000? :/

Desuden: Middelværdien er jo en slags gennemsnit, men er det, det samme i dette tilfælde? Jeg tænker, at der bliver spurgt om gennemsnittet for gevinst pr. spil, hvis der spilles et stort antal gange med 1000kr. i opgave d), og så bliver der spurgt om middelværdien for antal rigtige i opg. e)? 

 P(ingen gevinst)·0 er sandsynligheden for ikke at vinde gange den tilhørende gevinst, som er nul.

Jeg er usikker på, hvad der menes med middelværdien i e).


Svar #6
30. marts 2015 af Albas1

Ok :) 

Jeg har denne prøvet at løse en lignende opgave, som jeg heller ikke er helt sikker på, hvis du har tid? 

Vedhæftet fil:Verb.docx

Brugbart svar (1)

Svar #7
31. marts 2015 af Soeffi

Spørgsmål h):
Der skal nok stå:
8 rigtige giver indsatsen 1.000 gange igen
?7 rigtige giver indsatsen 100 gange igen
?6 rigtige giver indsatsen 10 gange igen

Man skal finde den forventede gevinst, når indsatsen er 100 kr. og 1 svar er kendt. Denne kaldes E(X)1, hvor 1-tallet angiver antallet af kendte svar. 

E(X)1 = K7,7·0,257·105 kr. + K7,6·0,256·0,75·104 kr. + K7,5·0,255·0,752·103 kr. = 30,4 kr. (Dine mellemregninger ser ikke rigtige ud.)

Spørgsmål i):
Man udregner E(X)2, evt. E(X)3 osv. indtil man får en forventningsværdi (ikke sandsynlighed), som er større end 100 kr. Det antal kendte svar, som først giver overskud, er resultatet af opgaven. (Jeg får resultatet til 3 kendte svar.)


Svar #8
31. marts 2015 af Albas1

Tak for svar,

Hvor kommer disse værdier fra?: 105, 0,75*104 og 0,752 * 103 


Brugbart svar (1)

Svar #9
31. marts 2015 af Soeffi

#8

Tak for svar,

Hvor kommer disse værdier fra?: 105, 0,75*104 og 0,752 * 103 

Sandsynligheden for 7 rigtige gæt ud af 7 er K(7,7)·0,257·0,750. Præmien er 105 kr. 
Sandsynligheden for 6 rigtige gæt ud af 7 er K(7,6)·0,256·0,751. Præmien er 104 kr.
Sandsynligheden for 5 rigtige gæt ud af 7 er K(7,5)·0,255·0,752. Præmien er 103 kr.


Svar #10
31. marts 2015 af Albas1

Forstået! Tak skal du have! 


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.