Matematik

Bestemmelse af rente

14. maj 2015 af Reset - Niveau: C-niveau

Hvordan bestemmer jeg en månedlig rente?

Lånebeløbet er på 235.000 kr., hvoraf det skal tilbagebetales med 60 lige store månedlige ydelser, hvor første ydelsen betales en måned efter oprettelsen af lånet. Ydelsen er på 5300 kr. pr. måned. Hvoraf renten tilskrives hver måned.

Jeg har brugt denne formel y=G\cdot \frac{1-(1+r)^{-n}}{r},r men der kommer bare en masse underlige tal op, som ikke rigtig giver mening..

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2015 af peter lind

Det er en forket formel du bruger se http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/rente.html#gaeld

Hvad mener du med at du får en masse underlige tal op ? Hvad gør du ?


Svar #2
14. maj 2015 af Reset

#1

Jeg har brugt den hjemmeside, du har linket. Og den sagde, at den månedlige rente er på 0,0105, det vil sige at renten er på 1,05%?

Jeg har prøvet at bruge solve inde på programmet Maple, også når den regner ud kommer der en masse tal, men jeg går ud fra at jeg skal bruge det første tal 0.0105?...


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2015 af Stats

G = y·[1 - (1 + r)-n]/r
G er hovedstolen
y er ydelsen der betales hver måned
n er antallet af terminer.
r er renten..

Indsæt hvad du ved, og løs den mht. r vha. CAS

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. maj 2015 af Stats

Maple...
Højreklik --> Solve --> Numerically Solve

De andre løsninger er imaginære

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
14. maj 2015 af Reset

#4

Har gjordt det, som du har skrevet, men der sker ikke rigtig noget...


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. maj 2015 af Stats

Skriv:

235.000=5.300\cdot \frac{1 - (1 + r)^{-60}}{r}

Uden at skrive solve, eller noget som helst. Kun udtrykket ovenover..

Og anvend derefter vejledningen i #4

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #7
14. maj 2015 af Reset

#6

Super, tak for hjælpen.

Men er det så rigtigt, at renten kun er på 1,05%?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. maj 2015 af Stats

Ja...

1,05% pr. mdr.
       eller
13,4% pr. år

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Bestemmelse af rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.