Kemi

polær og upolær

20. maj 2015 af LolLars (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan finder man ud af om et stof opbygget af tre atoner er polært eller upolært? F.eks. hvis vi har C5H12O, hvad vil den så være?

Endvidere er der nogle der har nogle gode noter til polære og upolære stoffer, da jeg står og skal til eksamen snart og ikke har helt styr på det :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2015 af Heptan

Der er en tommelfingerregel der siger, at der skal 4 carbons til 1 oxygen, nitrogen eller lign.

Elektronegativitetsforskelle mellem to atomer definerer om en binding er polær eller upolær. C-H og C-C bindingerne er upolære mens C-O og C=O bindingerne er polære, ligesom O-H bindingen. Du kan overbevise dig selv om dette ved at beregne elektronegativitetsforskellene ud fra Paulings elektronegativitetsskala.

Men du ville jo gerne vide om molekylet som helhed er polært/upolært og ikke selve bindingerne. Her skal du altså bruge tommelfingerreglen.

I C5H12O er der 5 carbonatomer og 1 oxygenatom, og ifølge tommelfingerreglen er molekylet upolært.

Det er selvfølgelig kun en tommelfingerregel, og der er forskellige andre aspekter der er relevante at undersøge, fx hydrogenbindinger, syre/base egenskaber osv. Dette kan man ikke analysere ud fra en molekylformel, her skal man have en strukturformel der redegør for funktionelle grupper.


Skriv et svar til: polær og upolær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.