Kemi

Pufferopløsning

27. juni 2015 af mollylar22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg kunne godt tænke mig at få hjælp til opgave b). Jeg har brugt langt tid på det, men jeg har desværre ikke fået det rigtige resultat.

Man har 500 mL putteropløsning, der indeholder ethansyre i stofmængdekoncentrationen 0,15 M og natriumethanoat i stofmængdekoncentrationen 0,20 M

a) Beregn pH i pufferopløsning.

pH = 4,88

pH ønskes ændret til 4,2 ved tilsætning af 1,0 M saltsyre.

b) Beregn, hvor stort et volumen salsyre der skal tilsættes pufferløsningen for at opnå den ønskede pH-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juni 2015 af mathon

b)
     efter tilsætning af x mol HCl:

                              \frac{n(CH_3COO^-)}{n(CH_3COOH)}=\frac{0{,}20-x}{0{,}15+x}=10^{4{,}2-4{,}76}\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}20         

                              x=0{,}124419 \; mol

                              V(HCl\; _{\textit{(aq)}})=\frac{0{,}124419 \; mol}{1{,}0\; \frac{mol}{L}}=0{,}124419 \; L\approx 124{,}4\; mL

                             


Svar #2
27. juni 2015 af mollylar22 (Slettet)

#1

b)
     efter tilsætning af x mol HCl:

                              \frac{n(CH_3COO^-)}{n(CH_3COOH)}=\frac{0{,}20-x}{0{,}15+x}=10^{4{,}2-4{,}76}\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}20         

                              x=0{,}124419 \; mol

                              V(HCl\; _{\textit{(aq)}})=\frac{0{,}124419 \; mol}{1{,}0\; \frac{mol}{L}}=0{,}124419 \; L\approx 124{,}4\; mL

                             


Svaret skulle gerne give 0,062 L


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. juni 2015 af mathon

b)

    Jeg læste det for 0,15 mol og 0,20 mol,
    som her korrigeres til 0,075 mol/500 mL og 0,10 mol/500 mL

     efter tilsætning af x mol HCl:

                              \frac{n(CH_3COO^-)}{n(CH_3COOH)}=\frac{0{,}10-x}{0{,}075+x}=10^{4{,}2-4{,}76}\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}10         

                              x=0{,}062209 \; mol

                              V(HCl\; _{\textit{(aq)}})=\frac{0{,}062209 \; mol}{1{,}0\; \frac{mol}{L}}=0{,}062209\; L\approx 62{,}2\; mL


Skriv et svar til: Pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.