Kemi

Titrering, C-niveau

16. januar 2016 af strangers - Niveau: C-niveau

Hejsa

JEg sidder og bakser lidt med denne opgave

Vi har 50 mL 0,15M HNO3. Der tilsættes 25 mL 0,1 M NaOH til opløsningen indtil at der sker en neutralisation. 

Opskriv et før/efter skema med de beregnede stofmængder for reaktionen overfor:

             HNO3 +    NaOH     -->     NaNO3 + H2

   før  0,0075 mol   0.0025mol

efter    0,0050 mol     0 mol

Beregn koncentrationen af syren (OBS hvad er det samlede volumen). 

0,0050 mol /0,075 L = 0,066 M

Beregn pH i opløsninge

Da det er en stærk syre tager vi den negative logaritme til 0,66 M . dvs pH = -log(0,66) = svar

Der tilsættes nu 50 mL base i alt. Beregn pH

Er det ikke fuldstændig det samme som foroven, hvor HNO3 er den begrænsende faktor?

Udfyld nu et før/efter skema hvis der er tilsat 100 ml base i alt og beregn pOH

Her er jeg rigtigt meget i tvivl :/

På forhånd tusind tak!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2016 af kuerten15

Det er en stærk syre-stærk base titrering.

HNO3 + NaOH --> NaNO3 + H2O

Ækvivalenspunkt:

50 ml * 0,15 M = x * 0,1

x = 75 ml

dvs når der tilsættes 75 ml NaOH er pH=7.

Der tilsættes 25 ml * 0,1 M = 2,5 mmol OH-

Og der er allerede: 50 ml * 0,15 M = 7,5 mmol H+

[H+] = (7,5 - 2,5) / (50 + 25) = 0,066 M

pH = -log(0,066) = 1,18

Ved tilsætning af 100 ml NaOH er vi over ækvivalenspunktet, dvs:

100 ml * 0,2 M = 20 mmol

[OH-] = (20 - 7,5) / (100 + 75) = 0,0833 M

pOH = -log(0,0833) = 1,08.


Skriv et svar til: Titrering, C-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.